Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids. Van een hilarische zoektocht naar een fanboek tot weer een misbruikschandaal.

Reply All: The Test Kitchen

Wie een abonnement op Bon Appetit neemt, krijgt 'een stijlvol Amerikaans kook- en entertainmentmagazine dat zich richt op culinaire recepten, leuke ideeën, restaurantaanbevelingen en wijnrecensies'. 

Bon Appetit is voor de culinaire wereld wat Vogue is voor de mode. Iedereen met culinaire aspiraties wil er werken, en daar moet je wat voor over hebben. Alleen moeten sommige medewerkers er iets meer voor over hebben dan andere. Onversneden racisme bijvoorbeeld.

Sruthi Pinnamaneni dook voor Reply All de keuken in en interviewde alle Bon Appetit-medewerkers met andere culturele wortels: veertig Amerikanen van Mexicaanse, Koreaanse, Taiwanese of Nigeriaanse komaf, allemaal zagen ze hoe witte collega's hen links en rechts inhaalden, terwijl zij bleven steken in de onderste regionen van de testkeuken.

Niemand stelde vragen, het was gewoon de gang van zaken. 

In vier afleveringen, waaraan maanden is gewerkt, wordt minutieus verslag gedaan van deze kwestie, die in Amerika hoog opliep, tot en met ontslag van de hoogste baas aan toe. 

Lekker extraatje: op de website van Reply All staan recepten van de koks die Pinnamaneni interviewde.

Mathilde's Mysterie

Een vrouw voor wie het woord 'paradijsvogel' was uitgevonden, dat was Mathilde Willink. In 1977 werd ze naakt, onder haar bontjassen, in haar hemelbed gevonden, met een kogel door haar hoofd. 

De recherche sloot het onderzoek al snel af met de conclusie zelfmoord, maar de zaak is altijd schimmig gebleven. Ze was net pijnlijk gescheiden van kunstenaar Carel Willink en had een relatie met een drugshandelaar. Roddeljournalist Henk van der Meyden was als een van de eersten ter plaatse. 

Hij wilde helaas niet meewerken aan de Radio 1 podcast van Lammert de Bruin en Babs Assink (De Showbizzmoord). Wel hebben ze allerlei betrokkenen van toen en experts van nu gesproken. Mathilde's Mysterie geeft een mooi tijdsbeeld en wat interessante nieuwe inzichten over de zaak. Maar wie haalde er uiteindelijk de trekker over? 

Finding Drago

De Australische comedian en filmpodcaster Alexei Toliopoulos is groot fan van de Rockyfilms. Op een dag stuit hij op een boek over een van de personages uit Rocky IV: de Russische aartsvijand van Rocky, Ivan Drago. Het is geschreven door ene Todd Noy, een sportjournalist uit Perth, die volgens zijn biografie in de jaren negentig vermist is geraakt. 

Hier zit meer dan genoeg in voor een spannende podcast, en dat is waar Alexei en zijn vriend Cameron James dan ook voor gaan. Op hilarische wijze onderzoeken ze alle kanten van de zaak, en gaan daarbij te rade bij onder anderen een expert in fanfictie en een bibliothecaris. Zoals dat hoort bij dit soort verhalen is niets wat het lijkt, en ga je je steeds meer afvragen wie er voor het lapje gehouden wordt. 

Finding Drago neemt het genre onderzoekspodcasts – van Serial tot Wind of Change – op de hak. Maar ondertussen is er wel een echt mysterie dat ontrafeld moet worden. Komen ze erachter wie Todd Noy echt was – of is?

De Dienst

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zorgt er als het goed is voor dat terroristen en andere lieden die kwaad in de zin hebben, geen kans krijgen. Per definitie moet dat allemaal nogal stiekem, maar tegelijk willen ze best een kijkje in de keuken geven. Daarom nodigden ze journalist Liesbeth Rasker uit om 'trainee' te worden en daarover een podcast te maken. 

Ze krijgt een (fictieve) zaak voorgelegd en doorloopt zo alle stappen die de echte AIVD'ers ook maken. Ondertussen praat ze met haar tijdelijke collega's, en zij leggen uit wat hun werk inhoudt en hoe ze beslissingen nemen. Dat lijkt soms op Homeland, en soms op saai ambtenarenwerk. Eén ding leerde ik alvast: als iemand op een feestje in algemene bewoordingen vertelt dat hij 'bij Binnenlandse Zaken' werkt, dan is het waarschijnlijk een spion!

Evil By Design

Na de ontmaskering van Bill Cosby en Jeffrey Epstein is het nu de beurt aan Peter Nygard. Bij ons is Nygard geen bekende naam, maar deze Canadese Fin is de oprichter van een succesvol modebedrijf. Dat bleek de ideale dekmantel voor zijn misbruikpraktijken.

Voordat hij eind december werd gearresteerd, kon Nygard decennialang zijn goddelijke gang gaan. Meisjes, hoe jonger hoe beter, werd een carrière als model in het vooruitzicht gesteld, en zeg daar maar eens nee tegen als je vijftien, zestien jaar bent en opgroeit in een achterbuurt.

In de nieuwe podcastserie Evil By Design hoor je hun verhaal, dat helaas veel bekende elementen bevat: een steenrijke man met een voorliefde voor jonge meisjes. Die werden door zijn medewerkers naar zogeheten pamperparty's gelokt, waar ze niet alleen manicures en massages kregen, maar ook door Nygard werden verkracht.  

Als je dacht dat we met Jeffrey Epstein wel zo'n beetje de bodem hadden bereikt, dan ken je Peter Nygard nog niet.

meer podcasttips