Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids. Van opengartige exen tot de dochter van een Hell’s Angel.

George Blake: meesterspion

Afgelopen december overleed George Blake in Moskou op de respectabele leeftijd van 98 jaar. Een lang leven, maar gevuld met avonturen waar je wel tien mensenlevens mee zou kunnen vullen. Blake werd als George Behar geboren in Rotterdam. Nadat zijn vader overleden was, woonde hij bij diens familie in Egypte. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet en daarna ging hij bij de Engelse geheime dienst werken.

Hij kwam terecht in Seoul, maar werd gevangengenomen door Noord-Koreaanse troepen. In die tijd viel hij voor het communisme, en daarom werd hij dubbelspion voor de KGB. In 1961 werd hij ontmaskerd en kreeg hij 42 jaar gevangenisstraf, maar hij ontsnapte uit de gevangenis. In 1999 interviewde de Nederlandse journalist Hans Olink hem urenlang in Moskou. Dat gesprek werd destijds uitgezonden in OVT, en bij zijn overlijden nog eens herhaald. Dat sloeg aan, en daarom is er nu deze vierdelige podcastserie.

Je hoort wel dat dit een radio-interview uit de jaren negentig is, en geen true crime-podcast van nu. Geen spannende achtergrondmuziek of archiefmateriaal, wel een vriendelijke opa met een ijzeren geheugen die uit de eerste hand zijn ongelofelijke leven vertelt. ‘Bang? Waarvoor? Je kunt niet bang blijven, want dan gebeurt er niets.’

Welcome to Your Fantasy

Glimmende borstspieren, armen als staalkabels en opbollende g-strings: nog steeds doen de mannelijke dansers van de Chippendales vrouwenharten over de hele wereld sneller kloppen. Maar onder de het geoliede laagje blijkt een duister verhaal over macht, drugs, geld en moord schuil te gaan. Er onstaat al snel een broedertwist tussen de man die het concept bedacht, de bedeesde maar geldbeluste Indier Steve Banersjee, en de man die de Chippendales groot maakte, de flamboyante maar strenge Nick De Noia.

En de mannen die avond aan avond hun lichaam tonen aan gillende en flauwvallende vrouwen blijken het ook niet altijd makkelijk te hebben.

Deze nieuwe documentairepodcast is ook gemaakt door Gimlet, vaak een garantie voor kwaliteit. Onderzoeksjournalist, historica en fitnessinstructeur Natalia Petrzela neemt ons mee terug naar het gruizige LA van de vroege jaren tachtig om dit verhaal helemaal uit te kleden.

Relative Unknown

Je zou het bijna vergeten, maar ook Hells Angels krijgen kinderen. Jackee Taylor is daar een van. Haar vader, Clarence 'Butch' Crouch, was een zware jongen. Totdat hij na een leven vol geweld besloot tegen zijn bloedbroeders te getuigen in ruil voor strafvermindering.

Klinkt als een wijs besluit, maar het had voor Jackee en haar familie enorme gevolgen. Zij belandden namelijk in het getuigenbeschermingsprogramma. Daar draagt ze nu, ruim veertig jaar later, nog altijd de sporen van.

In de podcast Relative Unknown reconstrueert Jackee het leven van haar vader en de vele mensen die hij mee de hel in sleepte. Hij schreef zijn verhaal op in wat een boek had moeten worden. Na zijn dood kreeg zijn dochter het in handen. Hoe dat ging, hoor je in de eerste aflevering.

Exen de podcast

Mischa Blok is een bekende presentator van Radio 1, je kent haar misschien wel als Miss Podcast. Jacob de Vries werkt ook bij die radiozender. De afgelopen drie jaar waren de collega’s ook geliefden, maar sinds een paar weken zijn ze uit elkaar. Een perfect moment om samen een podcast te beginnen, vonden ze zelf.

In Exen, de podcast komen Mischa en Jacob wekelijks bij elkaar om te onderzoeken of het mogelijk is om vrienden te blijven. Ze doen dat door het bekijken van oude foto’s, luisteren naar goedbedoeld advies van vrienden en bekenden, en het terugluisteren van hun eigen audio-opnames van moeilijke of grappige momenten.

Het wordt al snel duidelijk dat de wens om vrienden te blijven oprecht is, en ze lijken het erg gezellig te hebben met elkaar. In de tweede aflevering wordt duidelijk waarom het eigenlijk uit is, en dat geeft het verhaal een heel nieuwe dimensie. Het is behoorlijk intens om deze breuk bijna in real time te volgen, maar zeker dapper dat Mischa en Jacob bereid zijn om zo open te zijn. We zijn benieuwd hoe dit einde gaat eindigen.

NPR: Through the cracks

Er zijn heel veel hijgerige podcasts over raadselachtige verdwijningen, maar zo'n podcast wilde Jonquilyn Hill niet maken. In haar serie is de verdwijning van een achtjarig meisje uit een daklozenopvang in Washington aanleiding om te onderzoeken hoe kwetsbare mensen door de kieren van het systeem kunnen glippen zonder dat iemand dat doorheeft.

Relisha is zo iemand. Een meisje dat met haar moeder, stiefvader en broertjes in een daklozenopvang woonde. Haar tante en oma pasten vaak op haar, net zoals de conciërge van de opvang. Het duurde ruim twee weken voordat ze als vermist werd opgegeven.

In deze podcast praat Jonquilyn Hill met (bijna) alle betrokkenen. Haar conclusie: wie in de onderste regionen van het sociale systeem is beland, hoeft niet op serieuze hulp en aandacht te rekenen.

meer podcasttips