Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, waaronder een powerballad van dertig jaar oud die de hit van 2020 wordt.

Wind of Change

In 1990 was de Berlijnse muur net gevallen. De Sovjet-Unie was aan het afbrokkelen. Er waaide een nieuwe wind door Europa, en op elke radio hoorde je de megahit 'Wind of Change' van Duitse metalband The Scorpions. In Amerika is dit nummer wat minder bekend, maar journalist Patrick Radden Keefe is er al jaren door geobsedeerd. Dat komt door een verhaal dat hij jaren geleden van een goed ingevoerde vriend hoorde: het lied zou zijn geschreven door de CIA, om het sentiment in Europa te beïnvloeden. 

In de geweldige podcast Wind of Change gaat hij op zoek naar wat er waar is van deze prachtige theorie. Hij spreekt mensen uit de CIA, muzikanten en koude oorlog-experts. Het is een achtbaanrit door de wereld van spionnen, rockers met lang haar, dubieuze managers en onbetrouwbare bronnen. Alle acht afleveringen staan nu op Spotify om te bingen. Dat je de godganse dag dat nummer in je hoofd hebt ('Taaaaake me....') neem je op de koop toe. Wind of Change is de hit van 2020. 

Somebody

Courtney Copeland was 22. Hij had een baan, woonde bij zijn moeder in Chicago, had een mooie BMW en werd door zijn vrienden Gucci genoemd vanwege zijn voorliefde voor dure merkkleren. Op 4 maart 2016 werd Courtney in zijn rug geschoten. Hij reed naar het dichtstbijzijnde politiebureau, stapte uit, vroeg om hulp, zakte in elkaar en ging dood.

Shapearl Wells is de moeder van Courtney en de verteller van Somebody, waarin ze de dood van haar zoon onderzoekt. Want dat dit zaakje stinkt, daarvan is ze overtuigd. Dat zegt niet alleen haar moederinstinct, maar ook alles wat ze boven water heeft weten te krijgen, de afgelopen vier jaar.

GRRRLS

De Rotterdamse singer-songwriter Roufaida (1994) is al jaren bezig met haar debuutalbum. Op een gegeven moment liep ze helemaal vast, en besloot om op zoek te gaan naar wijze lessen bij vrouwen die haar inspireren. Die gesprekken zijn de basis voor haar podcast, getiteld GRRRLS.

In eerste aflevering interviewt ze haar vriendin Meryem Slimani. Deze artistieke duizendpoot runt een geweldig Instagramaccount, waarop ze haar Marokkaanse moeder fotografeert met hippe streetwear aan. De twee praten over opgroeien in de Marokkaanse gemeenschap, maar ook over heftige mentale problemen. Roufaida heeft de citaten van Meryem afgewisseld met haar eigen verhaal én met fragmenten uit haar liedjes. In de andere afleveringen komen onder anderen fotograaf Bianca Toeps en strafrechtadvocate Natacha Harlequin aan het woord. Een mooi rijtje insprirende vrouwen, en gesprekken waar iedereen wat van kan leren.

Nog een leuk weetje: Roufaida's achternaam is Aboutaleb, en inderdaad, ze is de dochter van de burgemeester van Rotterdam.

Dating While Gray

Er zijn best veel podcasts over daten, en dat is logisch, want het is een onuitputtelijk onderwerp. Maar wat moet je als vijftigplusser met al die verhalen over strakke studenten met bindingsangst, of dolende dertigers die bang zijn de babyboot te missen? Daarvoor is er Dating While Gray. Host Laura Stassi was dertig jaar getrouwd maar is nu gescheiden en al een tijdje bezig de markt te verkennen. Daarom maakt ze nu een podcast over vijftigers, zestigers, zeventigers en tachtigers die liefde zoeken (en soms vinden). Praktische problemen als geld (naar wie gaat de erfenis?), seks (doet alles het nog?) en gezondheid (voor je het weet ben je mantelzorger in plaats van minnaar) zullen voor veel grijze daters maar al te herkenbaar zijn.

Case Closed

De true crime-podcast over opgeloste zaken is terug met een derde seizoen. De verwachtingen zijn hooggespannen, want de eerste twee seizoenen, over de moord op een jonge mariniersvrouw en de moord op een brave huisvader, waren erg goed. Ook dit derde seizoen speelt het misdrijf zich weer af in huiselijke kring. Huiselijker kan het bijna niet, want plaats van handeling is Apple Creek, Ohio.

Dit is Amish Country en het slachtoffer, Barbara Weaver, is lid van deze vreedzame gemeenschap die moderne technologie afzweert en leeft en werkt alsof we nog ergens in de achttiende eeuw zitten. Barbara wordt ‘s nachts in haar bed doodgeschoten terwijl haar zes kinderen vlakbij liggen te slapen. De eerste aflevering doet reikhalzend uitkijken naar de rest.