Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, met een vrolijke flierefluiter die ineens te horen krijgt dat hij vader wordt, en vragen over Het Leven worden weer beantwoord door Sugar.

De Showbizzmoord

In november 1981 wordt de 36-jarige platenproducent Bart van der Laar aangetroffen in een plas bloed in zijn Hilversumse villa. Een paar dagen later overlijdt hij aan de schotwond die hij in zijn hoofd heeft. De gebeurtenis schokt het Nederlandse showbizzwereldje. Nooit was er een groter team rechercheurs aan het werk in Het Gooi. 

Maar de moord op van der Laar wordt nooit opgelost. Voor de nieuwe podcast De Showbizzmoord heropenen journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink de zaak. De eerste aflevering kwam gisteren online en legt het er al lekker dik bovenop: het schetst een wereldje van veel geld, schimmige deals, limousines, extravagante feesten met prostituees en cocaïne, heel veel cocaïne. Er komen allerlei betrokkenen aan het woord en er is zelfs een verloren gewaande doos met onderzoeksmateriaal en cassettebandjes! Ware true crime van het Gooise matras dus.

The Missionary

En wat doe je als God je roept? Dan luister je. Tenminste, als je bent opgegroeid in een klein boerendorp in Virginia waar je moeder je thuis lesgaf uit christelijke lesboeken. Dus zamelde Renee geld in bij de kerk en vertrok naar Oeganda, waar haar 'kliniek' werd overspoeld door ondervoede kinderen.

Het bleek allemaal niet zo eenvoudig als ze dacht. Wat begon met goede intenties groeide uit tot een ongekend drama: honderden kinderen stierven, terwijl Renee zich steeds meer als dokter ging gedragen en medische handelingen uitvoerde waarvoor ze geen enkele opleiding had gehad. Speelde ze voor God of deed ze uit de goedheid van haar hart wat ze kon? Dat hoor je in deze nieuwe podcast.

Kan je even langskomen?

Lucas is 29, woont in Amsterdam met zijn twee kippen en is zo te horen een vrolijke flierefluiter. Dan vertelt zijn scharrel K., die hij een paar keer heeft gezien, dat ze zwanger van hem is. 'Kan je even langskomen?' is het zinnetje waarmee zijn leven plotseling op zijn kop gezet werd. 

In de podcast met die titel vertelt Lucas aan redacteur Rosa van Toledo, die toevallig net zo lang zwanger is als K, hoe het hem als ongepland aanstaande vader vergaat. Dat doet hij eerlijk en oprecht en ook met veel humor. In korte afleveringen van een kwartiertje komen ze steeds dichterbij de geboorte van het kind. 

Het is interessant om zijn kant te horen, want vaak staat de vrouw in het middelpunt van zo'n verhaal. Lucas pakt het lang niet altijd handig aan, maar als luisteraar val je al snel voor zijn charme. Alleen de flauwe babyweetjes halverwege elke aflevering hadden van mij niet gehoeven. In de allerlaatste aflevering krijgen we ook te horen hoe K. het allemaal heeft beleefd. 

Lees hier ons interview met de makers

Sugar Calling

In Dear Sugar beantwoordden Cheryl Strayed en Steve Almond brieven van luisteraars met problemen en dilemma's van luisteraars. Na vier jaar stopten ze ermee. maar nu is het crisis en de geruststellende wijsheden en levenslessen van Sugar werden enorm gemist. Dus kwam Sugar terug. En hoe. Strayed interviewt schrijvers over Het Leven en wat je daarvan kunt leren. Grote schrijvers als Margaret Atwood, George Saunders, Judy Blume en Alice Walker. Allemaal zijn ze op leeftijd (minimaal zestigplus) omdat wijsheid volgens Cheryl met de jaren komt. Je moet enigszins tegen haar Oprah-achtige toon kunnen, maar ze is een goeie interviewer die moeilijke vragen durft te stellen en op de juiste emotionele knoppen drukt.

Booklovers' podcast

Normaal loopt Mechteld Jansen met groepjes door Amsterdam voor haar literaire stadswandelingen. Dat mag nu even niet, maar dankzij haar podcast kun je toch horen wat er allemaal is voorgevallen, daar op de Keizersgracht, de Passeerdersgracht, op het Leidseplein en in de Vossiusstraat en de Spinhuissteeg. Daar situeerden Arthur Japin, Annie M.G. Schmidt, Bordewijk, Hella Haasse en Rinske Hillen een roman of verhaal. Mechteld vertelt erover op de plek zelf, en dat werkt toch wel sfeerverhogend. Ga eens kijken bij dat geheimzinnige huis met de hazewindhond aan de Keizersgracht waar Hella Haasse een spookverhaal situeerde. Van Mechteld hoor je op welk nummer je moet zijn.