Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, waarin van alles te leren valt over kleding en (nieuw) geluid.

Bonte Was Podcast

Hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media, zo noemt Bonte Was Podcast zich. One’sy Muller en Zoë Papaikonomou praten met gasten over op constructieve en humoristische wijze over (het gebrek aan) diversiteit in de media. Natuurlijk maakten ze ook een aflevering over de berichtgeving naar aanleiding van George Floyd.

Daarin blijkt eens te meer dat woorden niet zomaar woorden zijn. Een van de besproken voorbeelden: Nieuwsuur vertaalde ‘the black poor’ als ‘zwarten’. 'Het is dehumaniserend om iemand niet als mens te omschrijven, maar als kleur,’ legt Muller uit.

Ook bevragen ze of het verstandig is om beelden van een stikkende en kermende George Floyd te verspreiden als medium. Wat voor effect hebben die beelden eigenlijk, op de mensen die ze zien? 

Het geluid van sport

Nu de enige professionele sport die er te zien is zonder publiek wordt gespeeld, blijkt eens te meer hoe belangrijk geluid in sport eigenlijk is. Een wedstrijd in een leeg stadion geeft een rare sfeer door het gebrek aan gejuich van het publiek. Ook sporters zelf gaan veel op hun gehoor af, om bijvoorbeeld ballen of tegenstanders in te schatten.

Hierover gaat de vierdelige podcast Het geluid van sport van de NOS. Verslaggever Steven Dalebout maakte gebruik van de tijd die hem door corona in de schoot geworpen werd om op zoek te gaan naar het geluid van roeien, tennis, basketbal en synchroonzwemmen. Hij gebruikte allerlei microfoonsnufjes om je helemaal mee te nemen in het water en op het veld. Luisteren met je koptelefoon op!

Fierce

Niemand wist hoe ze heette toen ze op de slavenmarkt in Boston te koop werd aangeboden, dus noemde de familie die dat kleine meisje kocht haar maar naar het schip waarop ze naar Amerika was gekomen: Phillis.

Dat het leven van Phillis Wheatley nogal ongewoon verliep, is het understatement van de eeuw. Ze leerde niet alleen lezen en schrijven, maar bleek ronduit briljant. Op haar twaalfde las ze Grieks en Latijn. Haar bijnaam was The African Genius. Toch was ze nog steeds eigendom van haar familie.

In de nieuwe podcast Fierce vertelt Jo Piazza (die een hele fijne stem heeft) over het leven van een opzienbarende vrouw uit de geschiedenis die grotendeels is vergeten. Ook de overige afleveringen van de podcast, onder meer over een Chinese piraat en een culinair journalist, zijn de moeite waard.

 

De Laatste Dans

Muzikant, schrijver en presentator Frans Pollux is wereldberoemd in Limburg. Eén van zijn liedjes staat zelfs in de Top 2000: het aangrijpende ‘Hald mich ’s vas’. Op een avond hoorde Pollux van een caféhoudster een raar verhaal over dit lied.

Het was het lievelingslied van ene Uwe, een stamgast in haar café. Op een avond in 2013 nodigde hij al zijn vrienden en kennissen uit. In een ontroerende speech vertelde hij dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij zou kort daarna vertrekken naar een zonnig eiland om zijn laatste weken te slijten. Ze dansten samen voor de laatste keer op ‘Hald mich ’s vas’.

Inmiddels hebben zijn vrienden echter reden genoeg om aan te nemen dat Uwe nog springlevend is. Pollux gaat op onderzoek uit in deze nieuwe podcast, die hij maakte hij onder begeleiding van NTR-eindredacteur Marion Oskamp, die ook verantwoordelijk was voor de podcasthit Brand in het Landhuis.

Fans van dat mysterie zullen ook zeker meegesleept worden door het verhaal van de zonderlinge Uwe. Pollux is een sterke en muzikale verhalenverteller, die niet alleen zijn bronnen, maar ook zichzelf op de proef blijft stellen.

Articles of interest, seizoen 2

Wie denkt dat mode alleen iets is voor meisjes met zeventien paar zwarte skinny jeans in hun kast en een glitter-iPhone, heeft het mis. Iedereen die niet in zijn blootje over straat gaat, maakt keuzes over wat hij draagt. Die keuzes, en de cultuur en economie die daarachter schuilgaat, zijn superinteressant, bewijst Avery Trufelman. 

Deze podcastmaker (haar stem is even mooi als haar naam) maakt onder de vlag van designpodcast 99% Invisible het tweede seizoen van haar serie Articles of interest, die gaat over wat we dragen en waarom. Een aanrader voor iedereen die weleens kleren aantrekt. Hoogtepunten van de nieuwe reeks zijn de afleveringen over het mannenpak en over de trouwjurk.