Vijf nieuwe aanraders van de redactie van de VPRO Gids, van een verdacht ongeluk in Sevilla tot de extreme bedrijfscultuur bij Netflix.

De fragiele droom

Miljoenen jongens en meisjes dromen ervan: profvoetballer worden. Maar van de honderdduizenden die het proberen, hebben er maar een paar honderd het talent om in de jeugdopleiding van een profclub te mogen spelen. En maar acht procent daarvan haalt uiteindelijk het eerste elftal.

Van de gigantische hoeveelheid hoop en teleurstelling die daar achter zit, zien we doorgaans weinig. In de podcast De fragiele droom  (EO/Radio 1) volgt sportjournalist Thomas van Veen twee jonge voetballers voor wie het nog alle kanten op kan. De veertienjarige Feliciano de Ruijter speelt bij de jeugd van ADO Den Haag. Zijn broertje Illaijh (13) zit bij Feyenoord. Maar hun alleenstaande moeder is ziek en ze hebben dus vaak meer aan hun hoofd dan alleen voetbal.

De fragiele droom is een meeslepende sportdocumentairepodcast, waar er in Nederland nog niet veel van zijn. Maar in de kern gaat het over de strijd van een gezin. De podcastluisteraar moedigt ze aan vanaf de zijlijn.

Motive

Elk jaar gaan tienduizenden Amerikaanse studenten naar 'Europe' voor een uitwisselingsjaar. Spanje is een van de landen waar ze het liefste heen gaan. Lekker weer, niet duur en altijd handig om wat Spaans te leren.

Ook Lauren Bajorek ging naar Spanje, naar Sevilla. Alleen kwam zij niet meer terug, want na een nachtje feesten ter gelegenheid van haar 21ste verjaardag viel ze van een dakterras.

Haar trieste einde is het startpunt van het tweede seizoen van de podcast Motive. Want Laurens dood blijkt geen toeval.

Lopendebandwerk

Vandaag besteld, morgen in huis. Het gaat allemaal zo makkelijk dat we er niet bij stilstaan dat er nog talloze mensenhanden nodig zijn om al die spullen waar we zo aan gewend zijn te maken en bij ons aan de voordeur te krijgen. Tienduizenden mensen in Nederland staan in een fabriek of distributiecentrum. Ze sorteren, assembleren, pakken, picken en tillen. In grote blokkendozen zonder ramen zijn ze een klein maar onmisbaar radertje in de consumptiemaatschappij.

In de vierdelige podcast Lopendebandwerk interviewt Emmie Kollau vier mensen in beroepen die niet zichtbaar, maar wel vitaal zijn. Om het ritme van hun werk extra nadruk te geven vroeg ze voor elke aflevering een andere muzikant om een muzikale omlijsting te maken: een soundtrack voor de werkdag.

Patrick uit de eerste aflevering werkt bij een afvalscheidingsbedrijf. Regelmatig valt er vuilnis op zijn hoofd en hij zit constant tussen de ratten. Muzikant Spinvis maakte de muziek bij zijn verhaal. Hiphopproducer Kubus laat het monotone werk van vatenschoonmaker Leo klinken als een vette beat.

Land of the Giants: The Netflix Effect

Weinig bedrijven zijn zo booming als Netflix, zeker als de hele wereld huisarrest heeft en weinig anders te doen dan series kijken op de bank. Het tweede seizoen van de Vox-podcastserie Land of the Giants pluist uit hoe het bedrijf van postordervideotheek is uitgegroeid tot streamingreus.

De makers beginnen met de bedrijfscultuur, die zelfs voor Amerikaanse begrippen extreem hard en competitief is. Netflix is een team, geen familie is het devies en dat betekent dat mensen die het minder doen er op elk moment uit kunnen vliegen. Dat geldt tot op het hoogste niveau. Tegelijkertijd is er een hoge vorm van transparantie en kan iedereen elkaar op de vingers kijken.

Hiermee zijn ze aan de top gekomen, maar kunnen ze de opkomende concurrentie aan van nieuwe streamingdiensten? (Voormalige) werknemers, experts en critici vertellen het verhaal van de videogigant.

Innermost

Achter elke voordeur spelen zich verhalen af, en nu een groot deel van de wereld thuis moet blijven, geldt dat nog veel meer. In Innermost, een nieuwe podcast van The Guardian, vertellen mensen vanuit de hele wereld hun persoonlijke verhaal aan gastvrouw Leah Green.

In de eerste aflevering belt ze met een jonge vrouw in Kuala Lumpur die onder een dak leeft met haar broer, die aan ernstige schizofrenie lijdt. En een Britse man die de vervreemdende ervaring had van het bijwonen van een online begrafenis.

Innermost is een (post)lockdownpodcast, maar wel met de potentie om een blijvertje te zijn, als iedereen eindelijk weer kan gaan en staan waar hij wil.

meer podcasttips