De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Voor deze special verzamelden we alle podcasts rond LHBTQIA+-thema.

Luister deze afleveringen

Heavyweight

Jonathan Goldstein staat al een paar jaar op eenzame hoogte met zijn emotionele verhalen in het genre 'oud zeer', verteld in snedige teksten. In het najaar van 2020 begon gelukkig een nieuw seizoen, met de prachtige aflevering ‘Vivian’. De favoriete oom van de hoofdpersoon overleed in 1995 aan aids. Vivian gaat op zoek naar diens geliefde, die destijds niet erkend werd door haar familie. Pak de zakdoeken er maar bij.

Finding Love, And A Kidney, On Tinder

Deze aflevering van Death, Sex & Money draait om de match tussen twee vrouwen en hun organen. Lori en Alana leerden elkaar kennen op Tinder. Alana leed aan de auto-immuunziekte lupus en ze waren nog maar kort aan het daten toen Lori aanbood haar nier te doneren. Een echt feelgoodverhaal.

This is love

Nino en Drew zijn al meer dan veertig jaar bij elkaar maar kwamen nooit officieel uit de kast. Met het klimmen van de jaren rees de vraag wat ze moesten doen als een van de twee er niet meer zou zijn. Om toch familie van elkaar te kunnen worden, besluit Nino Drew te adopteren. Dat levert weer nieuwe problemen op als het homohuwelijk in hun staat wordt gelegaliseerd. Een mooie aflevering van This is love

Radiolab: Oliver Sipple

Oud-marinier Oliver Sipple hield een vrouw tegen die probeerde de toenmalige president Gerald Ford dood te schieten. Hij kwam als held in de krant, maar de journalisten vonden het belangrijk om erbij te vermelden dat hij een bekend figuur was in de gayscene van San Francisco. Zijn familie in Michigan wist echter helemaal niet dat hij homo was. Hoe het afliep hoor je in deze aflevering van Radiolab.

The Longest Shortest Time: The Accidental Gay Parents

Opvoedpodcast The Longest Shortest Time volgt een jong homostel (van wie er een transgender is) dat door omstandigheden plotseling de zorg krijgt over twee kleine kinderen. Later proberen ze ook een biologisch kind te krijgen. Een geweldige serie van vijf afleveringen. 

Uit de boekenkast

Niet echt een podcast, maar wel een leuk radio-item is 'Uit de boekenkast' van De Nieuws BV op Radio 1. Hierin vertellen bekende lhbti’ers over de eerste keer dat ze hun seksuele of genderidentiteit herkenden in een film, boek, tv-serie of muzikale artiest. In dit fragment vertelt Hanna Bervoets over de lesbische subtekst in de serie Xena, Warrior Princess en Jeangu Macrooy over de muziek van George Michael. 

Om je op te abonneren

Couplegoals

Couplegoals is een podcast over stellen, met als host een bijzonder paar: Mandy Woelkens en Roos de Vries. Roos is non-binair, wat wil zeggen dat die zich noch vrouw noch man voelt. Ze vertellen over hun eigen relatie en interviewen andere koppels. Ze vragen niet erg door, maar er zijn veel interessante stellen te gast. In de meest recente aflevering vertellen Eric Corton en Diana Sno over hun al bijna 25 jaar durende huwelijk en over de rol van kleur en gender in hun (gezins)leven.

History is gay

'Geschiedenis wordt geschreven door de winnaars' is een bekende uitdrukking, maar als we eerlijk zijn is 'geschiedenis wordt geschreven door witte, heteroseksuele mannen' accurater. History is Gay brengt daar verandering in. Tweewekelijks bespreken Gretchen en Leigh onderbelichte mensen uit de geschiedenis: van homoseksuele piraten tot genderfluïde Egyptenaren en biseksuele blueslegendes. 

How to be a girl

Het zoontje van Marlo Mack was nog heel klein toen hij al zei dat hij terug in mama's buik wilde om er als meisje weer uit te komen. Nu blogt en podcast Marlo over het opvoeden van een transgender dochter, die zelf ook veel aan het woord komt. How to be a girl is zowel een praktische handleiding als een ontroerend document over een klein meisje dat het geluk had de juiste moeder te treffen.

Savage Love

In de Savage Lovecast bellen luisteraars naar gastheer Dan Savage voor raad over seks, liefde en relaties. Savage, zelf getrouwd met een man, zal nooit een oordeel vellen over de gevoelens, behoeftes of voorkeuren van zijn bellers, maar enkel over hoe ze hier mee omgaan. De vrije manier waarop Dan over seks en liefde praat voelt als een verademing in onze – soms toch best preutse – samenleving. Zie het als de seksuele voorlichting die je nooit hebt gehad.