Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids. Orkaan Katrina, het online leven, virtual kidnapping en nog veel meer.

Floodlines

Orkaan Katrina bracht slecht weer met zich mee, dat weten we. Maar er ging in New Orleans in augustus 2005 nog veel meer mis, op allerlei niveaus, waardoor duizenden levens onwricht werden. De achtdelige podcast van The Atlantic gaat in gaat in op de maatschappelijke oorzaken en gevolgen van de ramp, de rol van de media en van de overheid. Presentator Vann R. Newkirk II analyseert scherp wat er allemaal gebeurde en daar word je niet vrolijk van: eens te meer wordt duidelijk dat je als zwarte Amerikaan altijd aan het kortste eind trekt. 

Maar de allergrootste troef van Floodlines zijn de betrokkenen en slachtoffers die hun verhaal doen. Ze hebben allemaal op een andere manier met de ramp te maken, maar bij allemaal is hun leven ingrijpend veranderd, en daar vertellen ze meeslepend over. Prachtige verhalende journalistiek van de bovenste plank.

Rabbit Hole

In de nieuwe podcastserie Rabbit Hole van The New York Times onderzoekt tech-columnist Kevin Roose wat er met ons gebeurt wanneer we ons leven steeds meer online gaan leiden. Hij verkent de transformatie van het internet, maar ook hoe wij mee veranderen. 

Roose onderzoekt bijvoorbeeld of onze persoonlijke voorkeuren nog wel echt van ons zijn, of dat een algoritme je keuze bepaalt. Is die ene film waar je zo tevreden over bent echt uitgekozen door jezelf, of heeft een algoritme dat gedaan? In de eerste aflevering, ‘Wonderland’, volgen we een jongeman genaamd Caleb die het internetspoor bijster raakt.

The Perfect Scam

Voor keiharde criminelen heeft (bijna) niemand respect, maar een goeie oplichter, daar houden veel mensen wel van. Denk aan Catch Me If You Can, met Leonardo DiCaprio. Onweerstaanbaar toch?

Die sympathie raak je snel kwijt als je naar de verhalen in The Perfect Scam luistert. Vaak denk je: hoe stom kun je zijn? Bij de 84-jarige Jerry bijvoorbeeld, die zich bijna twee miljoen dollar afhandig liet maken door een vrouw die had beloofd voor hem te zorgen.

Maar er zijn ook trucs waar je zomaar zelf in zou kunnen trappen. Zoals de truc in deze aflevering ‘Virtual kidnapping’. Stel je voor dat je gebeld wordt en je dertienjarige dochter hoort roepen dat ze in een geblindeerd busje zit en is ontvoerd. Wat doe je dan?

Er zijn er ook nog afleveringen over kerstmanoplichters, loterijoplichters, liefdadigheidsoplichters, romantische oplichters, medische oplichters, postoplichters en hypotheekoplichters.

Cutthroat Inc.

Cutthroat Inc. gaat over de mysterieuze verdwijning van Chris Smith: een knappe, all American surfboy die al voor z'n dertigste multimiljonair was. In de eerste aflevering vertellen zijn liefhebbende ouders uitgebreid over hem, zijn beeldschone balletdansende ex-vriendin en zijn broer, met wie hij extreem close was. Chris was sportief, intelligent en ambitieus. Maar hij was ook paranoïde, hebzuchtig en geloofde in complottheorieën. Uiteindelijk loopt het helemaal verkeerd af, maar hoe precies? Dat hoor je in deze spannende true crime-podcast van ABC.

The Dating Game Killer

Cheryl Bradshaw deed in 1978 mee aan het populaire tv-programma The Dating Game, waarin drie onzichtbare mannen strijden om de gunsten van een vrouw. Ze koos Rodney Alcala, een fotograaf die veel dubbelzinnige grappen over bananen paraat had. Niemand wist dat deze lolbroek er toen al een reeks verkrachtingen en moorden op had zitten, en dat er nog enkele zouden volgen.

Dit bizarre verhaal is de basis van een podcast waarin de werkwijze van Alcala minutieus wordt ontleed. We geven niet te veel details weg, maar dit verhaal grenst aan het onvoorstelbare.