De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met onder andere de zelfhulpboekenclub en de kortste podcast van Nederland.

TBS

Over tbs horen we vooral als het misgaat in een kliniek; als er iemand probeert te ontsnappen, of als een tbs’er op verlof toch weer een misdaad pleegt. Maar het systeem dat we in Nederland hebben, is eigenlijk een succes. Weliswaar gaat een deel van de vrijgekomen tbs’ers opnieuw in de fout, een meerderheid kan terugkeren in de maatschappij en blijft op het rechte pad. 

Maar weet jij wat er precies binnen de muren van de tbs-kliniek gebeurt? Radiojournalist Tom Veldhuijzen wel. Hij liep er een week lang rond, met als resultaat de zesdelige podcast TBS. In de eerste aflevering hoor je het indringende verhaal van tbs'er Mathieu. Hij vertelt in geuren en kleuren hoe hij twee mensen vermoordde. Ook voor hem is dat een trauma dat hij moet verwerken. Je hoort allerlei behandelaarsjargon, maar daardoorheen begrijp je wel steeds beter hoe het er binnen de muren aan toegaat. 

ANNE +

De fijne tv-serie ANNE+ gaat over de typische problemen en probleempjes van een twintiger in de grote stad. Dat zij toevallig op vrouwen valt, wordt niet bijzonder gemaakt, maar is stiekem wel baanbrekend. In het tweede seizoen begint hoofdpersoon Anne (immers: twintiger in de grote stad) een podcast. En die podcast bestaat ook echt: interviews met queer schrijvers over het leven, de liefde en volwassen worden. 

In de podcast lijkt het of Anne uit de serie de interviews doet, maar in werkelijkheid zit er een team van doorgewinterde podcastmakers achter. Het zijn mooie, eerlijke gesprekken met onder anderen Hanna Bervoets en Pete Wu.

De Zelfhulpboekenclub

Wie Stijn van Vliet en Jasper Demollin nog kent van Streetlab verwacht in hun Zelfhulpboekenclub vast half gelezen boeken en flauwe grappen, maar niets is minder waar. Ze lezen het boek van voor naar achter en andersom, markeren citaten en hebben plakkertjes van hun moeder geleend om belangrijke pagina’s te onthouden.

Elke week bespreken ze met een bekende gast de beste en slechtste zelfhulpboeken. Want in deze tijden haal je de hulp het beste bij jezelf. Zo hebben ze het met Stefano Keizers over het behoorlijk trippende boek De lessen van Don Juan, met Eva Crutzen over De kracht van het NU en met Eva Koreman over De edele kunst van not giving a f•ck.

Vooral de aflevering met Stefano Keizers is een aanrader. Die gaat behoorlijk de hoogte en diepte in: met een wedergeboorte van Stefano en een ayahuasca-ervaring van de vader van Stijn. 

Mand.

Kortste podcast van Nederland, Maxim Hartman en vrienden bespreken alleen het noodzakelijke. Geen gezeik, tot de kern, hilarisch.

Cat People

Wist je dat er wereldwijd minder wilde tijgers zijn dan Amerikaanse huistijgers? Moeilijk te geloven, maar in sommige Amerikaanse staten is het makkelijker om een leeuw te kopen dan een hond. Dat zegt Rachel Luwer, een journaliste die al jaren schrijft over de handel in wilde dieren en ook Chinese tigerfarms heeft bezocht waar tijgers worden gefokt alsof het varkens zijn.

In deze podcast speelt ook Joe Exotic een rol, de vreemde vogel die momenteel het onderwerp is van een populaire Netflixdocumentaire. Hij hield tientallen tijgers en leeuwen in zijn particuliere dierentuin, maar Cat People gaat niet alleen over de excentrieke Joe.