De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met sterke nieuwe true crime en een klein juweeltje.

10 Things That Scare Me

Een goede podcast gaat altijd over hoe het is om mens te zijn. 10 Things that scare me is daar een mooi voorbeeld van. Hij wordt gemaakt door Amy Pearl, die we nog kennen uit een bizarre aflevering van Radiolab over haar vleesallergie. Zij vraagt mensen om tien dingen te noemen waar ze echt bang voor zijn. Het zijn allerlei soorten types, van een politieagent tot een dragqueen, maar wie veel podcasts luistert komt wel wat bekende stemmen tegen. 

Soms omschrijven ze hun angst in één woord, soms wijden ze wat verder uit. De afleveringen duren maar een paar minuten, dus het zijn lekkere tussendoortjes. De verhalen zijn zelf trouwens niet eng, maar wel heel menselijk. Abonneren dus.

Who the hell is Hamish?

Hamish Watson, ook wel bekend als Hamish MacLaren, Max Tavita en een serie andere namen, heeft intense blauwe ogen en kan heel goed luisteren. Hij is sportief, charmant en rijdt altijd in mooie auto's. Hij is ook een charlatan die met zijn mooie praatjes tientallen mensen samen miljoenen dollars afhandig heeft gemaakt.
De Australische krant The Australian duikt in het leven van deze zwendelaar en sprak vele slachtoffers, waaronder de vrouw met wie hij jaren getrouwd was. Uit hun verhalen rijst een beeld van een doortrapte gladjakker die jarenlang met de grootste oplichterij wegkwam. 

The Australian had met hun vorige podcast The Teacher's Pet een hit. Dankzij het spitwerk van de journalist werd in die zaak zelfs een moordverdachte gearresteerd. Met Who the hell is Hamish? hebben ze opnieuw een spannend en smeuïg verhaal te pakken. De rechtszaak tegen Hamish loopt momenteel nog, wat het verhaal lekker actueel maakt. 

Over My Dead Body

Voor verslaafden aan true crime-series Dirty John en Dr. Death is er er een nieuwe hit: Over My Dead Body van het Amerikaanse podcastbedrijf Wondery.

Het begint allemaal heel romantisch, met een groots gevierd huwelijk tussen Dan en Wendi. Allebei succesvolle juristen, afkomstig uit rijke families. Maar hun sprookjeshuwelijk blijkt te mooi om waar te zijn. 

Verder zeggen we niks, want hoe minder je van tevoren weet, hoe  spannender dit verhaal zich ontwikkelt. Vooruit, een kleine teaser: er wordt iemand vermoord.

Black Chick Lit

In Black Chick Lit praten Mollie en Dani je twee keer per maand bij over de nieuwste (en oude) boeken van zwarte vrouwen. Zo willen ze titels bespreken die minder aandacht krijgen bij de massa. De podcast luistert fijn weg, Mollie en Dani worden je beste vrienden en ondertussen word je ook nog eens aan het denken gezet.

Deze aflevering gaat in het kader van Valentijnsdag over de liefde. Daarom bespreken ze A Chance of Love van Beverly Jenkins, wisselen ze hun liefdesfilosofieën uit en drinken ze zoals elke week erg veel wijn.