De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met bedrog in Silicon Valley, opgesloten in Drenthe en Geel.

The Dropout

Theranos gold lange tijd als een paradepaardje van Silicon Valley. De startup had een slimme manier van bloedanalyse uitgevonden die een revolutie in de gezondheidszorg kon betekenen. Aan het roer stond een jonge, charismatische vrouw: Elizabeth Holmes. Ze was op papier miljardair en sierde menig tijdschriftcover, tot er barstjes in het bedrijf verschenen. Nu loopt er een rechtszaak tegen haar en kan ze tot twintig jaar de gevangenis in gaan. In deze podcast van ABC wordt de opkomst en ondergang van Holmes in zes afleveringen helemaal uitgeplozen. 

De details in het verhaal zijn bizar: zo wilde ze net als Apple zijn droeg ze net als haar idool Steve Jobs alleen maar zwarte coltruien. Kritische werknemers werden geïntimideerd en eruit gewerkt.

En haar lage stem, die we horen in interviews en de rechtbankverhoren, schijnt nep te zijn. In het begin van haar carrière klonk ze heel anders. Onmisbaar.

Binnen de muren

Wie veroordeeld is voor een misdaad moet naar de gevangenis. Daar zijn kleine cellen, verveling en frustraties. Maar hoe het dagelijks leven er verder uitziet, dat weten we eigenlijk niet zo goed. Marjolein Knol van RTV Drenthe was hier benieuwd naar en ging een jaar lang regelmatig langs bij penitentiaire inrichting Esserheem in gevangenisdorp Veenhuizen.

Ze leerde de gedetineerden kennen en begreep steeds meer wat het betekent om vast te zitten. In Esserheem hebben de gevangen het nog behoorlijk goed. Er is een grote luchtplaats en relatief veel vrijheid. Tussen de citaten van de mannen door vertelt ze wat haar opvalt. Zo hoor je wat het echt betekent om 'binnen' te zitten.

Geel

Dat je werkelijk overal een leuke podcast over kunt maken, bewijst de podcast GEEL. Die gaat, jawel, over de kleur geel. Maker Michiel van de Weerthof gebruikt de podcast als een soort speeltuin om te experimenteren met grappige geluiden, leuke interviews te houden en ook daadwerkelijk op maatschappelijke fenomenen in te gaan. 

Zo maakte hij al afleveringen over gele auto's en het geluid van geel. Toevallig (?) is geel deze lente een echte modekleur. Daarom gaat het in de nieuwste aflevering over trends en influencers. Dus fleur je dag een beetje op en luister naar GEEL

Waarom

In 1997 was Eva Moeraert wat we toen een alto noemden: ze verfde haar haar in wilde kleuren, droeg legerkistjes en luisterde naar muziek van Nirvana en de Smashing Pumpkins. Ze zat op school en scouting en daar had ze een leuke vriendengroep. Tot schijnbaar uit het niets een van haar beste vrienden, de jongen waar ze zelfs een tijdje een relatie mee had, een eind aan zijn leven maakte. 

22 jaar later is voor Eva nog steeds onduidelijk waarom haar Bjorn dit deed. Ze is inmiddels radiomaakster en besluit, gewapend met haar microfoon, op onderzoek uit te gaan. Ze merkt al snel dat haar persoonlijke verhaal raakt aan veel bredere thema's, vertelt ze in dit interview. Dus is er nu de podcast Waarom. Een heftig, maar ook mooi verhaal, gemaakt met veel respect voor Bjorn en zijn vrienden en familie. 

Tante Jos

Mijke van Wijk had een beroemdheid in de familie. Haar oudtante Jos Gemmeke zat in de Tweede Wereldoorlog in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Ze was naast Koningin Wilhelmina de enige vrouw die geëerd werd met de Militaire Willems-Orde. Geen wonder dat Mijke in haar jeugd smulde van de verhalen over deze verzetsheldin, die opgetekend werden in boeken en documentaires. Aan het eind van Jos' leven ontmoette ze haar eindelijk in het echt. 

Maar het verleden van Jos riep ook vragen op bij Mijke. Daarom gaat ze in de podcast Tante Jos op zoek naar antwoorden. Wat blijkt: de verhalen van Jos stroken niet met wat Mijke in Britse archieven vindt. Wat klopt er eigenlijk van alles wat Jos verteld heeft? En waarom hing ze die verschillende verhalen op? Mijke wil het weten, en wij nu ook. 

Monster: The Zodiac Killer

Wie was de Zodiac Killer? Die vraag staat centraal in de podcast Monster: The Zodiac Killer. Eind jaren zestig pleegde deze moordenaar een flink aantal moorden, daarna stuurde hij kranten brieven met als afzender 'Zodiac'.

De podcast is van dezelfde makers als Atlanta Monster, dat ging over hoe in de jaren zeventig jongetjes uit de armste buurten van Atlanta verdwenen en later gewurgd werden teruggevonden. Niet alleen een mysterieuze zaak, Atlanta Monster gaat ook over hoe zwart en wit tegenover elkaar stonden en veel mensen zich met de zaak bemoeiden.

Datzelfde zien we ook in Monster: The Zodiac Killer. Daarin spreekt Matt Frederick met familieleden van de slachtoffers, journalisten en onderzoekers over wat wel de grootste onopgeloste zaak van de Verenigde Staten kan worden genoemd. Verwacht weer een spannende podcast, met net zo spannende muziek.

meer podcasttips