Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids. Met ruimtevaart, een gevangene, een teleurgestelde acteur en nog veel meer.

Jan & Christina

Christina Boyer zit al 26 jaar in de gevangenis voor de moord op haar driejarige dochtertje als de Nederlandse fotograaf Jan Banning zich fulltime voor haar gaat inzetten. Banning, bekend van de prijswinnende series Troostmeisjes en Bureaucratics, ontmoette Christina tijdens zijn project Law & Order in een vrouwengevangenis in de Amerikaanse staat Georgia. 

Er ontstond een vriendschap tussen de vasthoudende, goedlachse Banning en Christina. Hij is overtuigd van haar onschuld en haalt alles uit de kast om dat te bewijzen. Gaandeweg komt hij steeds meer te weten over de zaak én haar verleden, met een aantal zeer onverwachte wendingen. Katinka Baehr maakte een spannende driedelige podcast over dit bijzondere duo.

Lees hier een uitgebreidere recensie van Jan & Christina

Dead Eyes

Connor Ratliff is een (niet al te bekende) Amerikaanse acteur. Aan het begin van zijn carrière bemachtigde hij een rolletje in de serie Band of Brothers. Tom Hanks was een van de hoofdrolspelers en regisseerde sommige afleveringen. Kort voor de opnames zouden beginnen, kreeg Connor te horen dat hij toch niet de juiste man voor de rol was. Hanks zou gezegd hebben dat hij 'dead eyes' had. 

In deze podcast gaat Connor op zoek naar het antwoord op de vraag die hem al twintig jaar bezighoudt: waarom vond Tom Hanks dat hij een doodse blik had? Hij bespreekt de kwestie, en daarmee grotere levensthema's die ermee samengangen, met betrokkenen en beroemde vrienden als Jon Hamm. Humoristisch en soms onverwacht emotioneel. 

De man en de maan

De ruimte is oneindig groot, dus als sterrenkundige moet je groot kunnen denken. Dr. Marc Klein Wolt van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft die kwaliteit. Hij wil naar de achterkant van de maan, om radiogolven te meten uit het vroege heelal. In theorie is dat een mooi idee, maar praktisch gezien onmogelijk, zeggen de meeste collega’s. Tot hij zijn plan in China presenteert.

Radiomaker en wetenschapsjournalist Saar Slegers volgde Klein Wolt vanaf 2016 bij zijn avontuur om met een Chinese raket mee naar de maan te gaan. Het project begint veelbelovend, maar wordt steeds ingewikkelder: er zijn allerlei technische uitdagingen en de communicatie met de Chinezen verloopt lang niet vlekkeloos. Het wordt steeds moeilijker om te beoordelen of er sprake is van onschuldige misverstanden, of van bewuste sabotage. 

Slegers heeft met De Man en de maan een Nederlandse versie van de bejubelde Amerikaanse podcast Radiolab afgeleverd: een spannende, verhalende podcast waarin ingewikkelde wetenschap begrijpelijk wordt gemaakt. 

Cautionary Tales

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar mensen maken al eeuwenlang dezelfde domme fouten. Tim Harford is een economisch journalist en columnist. In de podcast Cautionary Tales laat hij aan de hand van opmerkelijke blunders uit het verleden zien welke denkfouten kunnen leiden tot catastrofale situaties.

Zo kwam het niet bij de kapitein van de olietanker uit de eerste aflevering op om te keren toen hij op een rotsformatie af stevende. Hoe dat mogelijk is? 'Kom er maar bij, dan zal ik het je vertellen,' zegt Harford met zijn fijne Britse accent. 

De podcast is deels geschiedenisles, deels psychologiecollege en deels luchtig zelfhulpverhaal. Cautionary Tales komt uit de stal van Malcolm Gladwell, dus als zijn werk je aanspreekt moet je deze zeker luisteren. En ook als je in de toekomst geen domme beslissingen meer wilt nemen natuurlijk. 

The Other Latif

We zijn nog maar net bekomen van de geweldige Dolly Partonserie, en nu lanceert Radiolab opnieuw een reeks die ons op het puntje van onze stoel zet. Verslaggever Latif Nasser heeft er de afgelopen drie jaar aan gewerkt, en het is het moeilijkste en meest persoonlijke verhaal wat hij ooit gemaakt heeft, zegt hij zelf. 

Bij toeval kwam hij erachter dat er in Guantanamo Bay iemand gevangen zat met precies dezelfde voor- en achternaam als hij. Deze man was na vijftien jaar gevangenschap vrijgelaten, maar door een bizar bureaucratisch toeval zit hij nog steeds achter de tralies. Latif Nasser gaat op onderzoek uit naar zijn naamgenoot. De podcast is een reis vol verrassingen en inzichten over beide Latifs persoonlijk, maar ook over wereldpolitiek, religie en het lot.