Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, waarin van alles te leren valt over dagbladen, reality-tv en therapie.

Running from COPS

COPS, je hebt het vast weleens gezien. Dit Amerikaanse realityprogramma, dat al dertig jaar bestaat, volgt politieagenten in actie. Ze doen invallen, achtervolgen slechteriken en slaan boeven in de boeien. Plat vermaak, en voer voor eindeloze herhalingen in de slappe uurtjes, maar voor veel kijkers een guilty pleasure. 

Dat gold ook voor Dan Tabersky, de podcastmaker die je misschien wel kent van Missing Richard Simmons. Net als in die podcast graaft hij zich helemaal in in een popcultureel fenomeen. Running from Cops is het resultaat van anderhalf jaar onderzoeksjournalistiek. Tabersky en zijn collega's bekeken honderden afleveringen en turfden onder andere de soorten misdaad en de etniciteit van de verdachten. Ook sprak hij de bedenkers van de serie en vele politieagenten en criminelen die gefilmd werden. 

Het resultaat is een zesdelige podcastserie die gaat over de grenzen van realitytelevisie, het Amerikaanse rechtssysteem, de war on drugs, de moraliteit van de politie, racisme, armoede en de invloed die de serie op de Amerikaanse maatschappij heeft gehad en andersom. Zo wordt pulp-tv écht boeiend. 

De Grote Vragen Podcast

In de nieuwe podcast De Grote Vragen Podcast van de Volkskrant beantwoorden Thomas Hogeling en Simone Eleveld vragen van luisteraars, volgens hezelf op een nét iets te uitgebreide manier. Zo vroeg Merel zich af of achternamen uitsterven en zo ja, of dat een probleem is. 

Het resultaat is een veelbelovende eerste aflevering vol interessante weetjes. Andere afleveringen gaan onder meer over huisstof en doodslag.  

Motherhood sessions

In Where should we begin, de immens populaire podcast van therapeut en Zomergast Esther Perel, luisterde je mee met relatietherapie. Voor fans van die podcast die iets met het moederschap hebben, is er nu Motherhood Sessions. Niet met Perel maar met psychiater Alexandra Sachs, die met dit veelgelezen opiniestuk in de New York Times een heel nieuwe blik op het moederschap wierp. 

De sessies met Sachs gaan niet over de praktische zaken van moeder worden, zoals slaapgebrek en eerste hapjes, maar om de meer fundamentele psychologische kwesties waar moeders tegenaan lopen. Zo is er een vrouw die nooit kinderen wilde, maar zich door haar man liet overhalen. En hoewel ze van haar dochter houdt, denkt ze nog steeds niet dat ze in de wieg gelegd is voor het moederschap. Confronterende, eerlijke en leerzame gesprekken, voor iedereen die moeder is of een moeder kent. 

Vandaag

Deze week begon NRC Handelsblad met een ambitieus nieuw project: Vandaag. Deze (werk)dagelijkse podcast gaat in een minuut of twintig dieper in op een onderwerp uit het nieuws. Het is eigenlijk de deconstructie van een nieuwsverhaal,’ legt presentator Thomas Rueb uit. ‘Je krijgt het verhaal te horen, maar ook hoe het tot stand is gekomen. We maken er echt een vertelling van. De journalist neemt je mee door de geschiedenis, vertelt wat er gebeurde tijdens het onderzoek en laat bijvoorbeeld delen van zijn interviews horen.’

Het is een poging een Nederlandse versie te maken van The Daily, de superpopulaire dagelijkse nieuwspodcast van The New York Times. Na een paar weken luisteren blijkt Vandaag een echte toevoeging op het dagelijkse nieuwsdieet: het maakt ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk, geeft een blik op nieuwe werelden en biedt inzicht in de werkwijze van de NRC-journalisten.