De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met een schokkende yogapodcast, lekker griezelen en de beste filmpodcasts.

Bikram

Bikram yoga, een zware workout in een hete ruimte, is vernoemd naar Bikram Choudhury. De Indiër claimt deze vorm van yoga verzonnen te hebben en maakte het in elk geval erg beroemd, met miljoenen beoefenaars over de hele (westerse) wereld. 

Hij verdiende miljoenen met het opleiden van 'gecertificeerde' bikram yogaleraren. Maar zoals we horen in deze vijf afleveringen tellende podcast van de Amerikaanse sportzender ESPN, deugt Bikram voor geen meter. De yogagoeroe blijkt een perverse machtswellusteling, die zijn leerlingen tegen hun wil seksuele handelingen liet verrichten en zelfs verkrachtte. 

Een schokkend verhaal, uitstekend verteld door journalist en voormalig bikram yogabeoefenaar Julia Lowrie Henderson. Tegen Bikram zelf loopt een arrestatiebevel, hij is de VS ontvlucht. Maar in Nederland wordt nog op diverse plaatsen overtuigd gebikramyogaad. Vreemd. 

Spooked

Niks zo heerlijk als met je koptelefoon op luisteren naar een spookverhaal. Mits waargebeurd. Spooked is een spin-off van Snap Judgement, een verhalende podcast die sowieso de moeite van het ontdekken waard is. In Spooked worden enge verhalen verteld over verlaten kelders, spookhuizen en verdwaalpartijen in donkere bossen, compleet met geluidseffecten.

We tippen er hier drie uit seizoen 1. Wie daarna (sp)hooked is, heeft mazzel want seizoen 2 is inmiddels begonnen.

A24 podcast

De A24 podcast – gemaakt door distributie- en productiemaatschappij A24, bekend van o.a. Hereditary, Swiss Army Man, Moonlight en Ladybird – komt met een prettige variant op de praat-podcast. Elke aflevering zitten twee regisseurs, acteurs of schrijvers van een van A24’s films ongeveer een uur lang met elkaar aan tafel.
Het verfrissende aan de podcast is dat er helemaal geen host of interviewer aanwezig is en dat het daardoor puur draait om het gesprek tussen de twee filmmakers. Als vakmensen onder elkaar is er een wederzijds vertrouwen en respect tussen de gesprekspartners. Op die manier hoor je niet alleen vragen die je niet zo snel zou horen van een journalist, maar ook veel atypische antwoorden.

The Rewatchables

In The Rewatchables bespreken redactieleden van podcastnetwerk The Ringer elke aflevering een film die je altijd nog wel een keer kunt kijken. Die Hard, Jurassic Park, Good Will Hunting, dat soort films. Het leuke van deze podcast is dat ze niet bang zijn om minder serieuze films te bespreken, waar je desondanks enorm van kan genieten. Ze zijn alweer bijna een jaar bezig, dus snuffel even rond in het archief, dan zit er vast een film tussen die je ook (nog een keer) wil zien. Zo kan je eerst een leuke klassieker herkijken en er dan van nagenieten met The Rewatchables.

The Canon

In The Canon komen verschillende gasten langs bij Amy Nicholson om te pleitten voor één van hun favoriete films. Luisteraars kunnen vervolgens stemmen en zo wordt een film wel of niet gecanoniseerd. Qua opzet lijkt The Canon wel wat op The Rewatchables; een paar mensen die over een film keuvelen. Maar waar The Rewatchables soms chaotisch, melig en verhit is, blijft The Canon meestal vrij serieus en ingetogen.
Dat heeft veel te maken met het onderkoelde temperament van host Amy Nicholson en deze stijl moet je – toegegeven – maar net liggen. Het resultaat is wel dat de gesprekspartners uitgebreid de tijd nemen om een film te analyseren of om hun eigen theorieën en ideeën erover bloot te leggen.