De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met deze keer mooie series over sport, kleding en een true crime-zaak om van te smullen.

Articles of interest

99 percent invisible maakt al jaren een interessante podcast over allerlei vormen van design, en dan vooral design waar je niet vaak bij stilstaat. Ze hebben nu een leuke spin-off gemaakt over kleding. Want kleren maken de man of vrouw, of je nu geïnteresseerd bent in mode of niet. 

Verslaggever Avery Trufelman – haar stem is even mooi als haar naam – onderzoekt in elke aflevering van Articles of Interest een facet van kleding. De eerste gaat over kinderkleding, een fenomeen dat eigenlijk pas relatief kort bestaat. We leren waarom de kinderafdeling altijd vol hangt met schreeuwerige kleuren en overdreven plaatjes en details.

De tweede aflevering gaat over de Schotse ruit, en de derde over de onmogelijk kleine zakken in vrouwenkleding. Een leuke luistertip, je hebt (er) sowieso iets aan. 

The Teacher's Pet

Australië is al weken in de ban van deze zaak en als je de podcastserie The Teacher's Pet beluistert, snap je waarom. Dit is een zaak die alles heeft: sporthelden, verboden seks en een creepy eeneiige tweeling.

Lyn trouwt in 1970 met high school sweetheart Chris Dawson. Hij is een rugbyster, net als zijn tweelingbroer Paul. Chris is gymleraar op een middelbare school en introduceert de zestienjarige Joanne thuis als de nieuwe oppas. Niet veel later verdwijnt Lyn.

Iedereen verdenkt Chris Dawson ervan dat hij zijn vrouw vermoord heeft om de weg vrij te maken voor een leven met zijn zestienjarige geliefde, maar Lyns lichaam wordt nooit gevonden.

Er zijn inmiddels al veertien afleveringen, dus je kunt even vooruit.

Freakonomics radio: the hidden side of sports

Als je hoort wat sommige topsporters verdienen en wat er betaald wordt voor televisierechten van grote sportevenementen, denk je dat de sport een megabusiness is. In werkelijkheid gaat er in de VS net zoveel geld om in de professionele sport als in de kartonnen dozensector. Maar sociaal gezien is sport natuurlijk een stuk belangrijker. 

De podcast Freakonomics legt de onverwachte economische mechanismes onder allerlei factoren in onze maatschappij bloot en heeft net een driedelige serie over sport gemaakt. De eerste aflevering gaat in op de geschiedenis en economie van de (kijk-)sport. De tweede aflevering gaat helemaal over American Football.

De derde aflevering is misschien wel het interessantst. Die gaat over wat er precies voor nodig is om te slagen als topsporter. Behalve talent kun je ook niet zonder een bijzondere mentaliteit en een fikse dosis geluk. Mensen die het wél gered hebben, vertellen hoe het ging. De komende maanden komen er nog meer afleveringen met het thema 'The Hidden Side of Sports'.