De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met Beethoven is meer dan een hond, Heavyweight en de beste wielerpodcasts.

Beethoven is meer dan een hond

Dat Beethoven ook een hond is, daarvoor moesten we even in ons geheugen graven. Maar die titel verwijst natuurlijk naar de filmklassieker Beethoven uit 1992. Waarschijnlijk jeugdsentiment voor Jet Berkhout en Fieke de Boeck van Radio 4, maar ze wijzen je nu liever op de componist met dezelfde naam.

Fieke doet alsof ze voor het eerst naar haar nieuwe schoonouders moet en daar geen modderfiguur wil slaan. Jet helpt haar door alles te vertellen over de geschiedenis, componisten, uitvoering, do's en don'ts van klassieke muziek. Het is een beetje een verzonnen haakje, maar dat vergeef je de meiden snel genoeg. Beethoven is meer dan een hond geeft op een laagdrempelige manier een spoedcursus klassiek, met een flinke scheut humor. Ze maken hier uitstekend gebruik van de voordelen van het medium podcast: ze maken het persoonlijk en geven natuurlijk veel muzikale voorbeelden. 

Na het luisteren van alle vijf delen pak je moeiteloos elke schoonmoeder in, en ben je waarschijnlijk ook klassieke muziek een stuk meer gaan waarderen. 

Thema: Wielrennen

De Rode Lantaarn

De Tour de France is in volle gang en behalve kijken naar wielrennen kun je er ook heel goed naar luisteren. De Rode Lantaarn groeide de afgelopen twee jaar explosief en is nu een medium waar serieus rekening mee gehouden wordt in de wielerwereld. Tim de Gier en Willem Dudok bespreken (soms met gasten) de etappe van de dag, waarbij ze lekker diep op de koers in gaan en de luisteraars intensief betrekken. 

Lees hier het interview met Tim de Gier van De Rode Lantaarn. 

Live Slow, Ride Fast

De podcast van wielrenner Laurens ten Dam, die een inkijk geeft in het leven van de wielerprof, zowel binnen als buiten de koers. Behalve van de fiets houdt Ten Dam ook van wijn, koffie en het buitenleven. Dat ­alles komt terug in de gesprekken die hij heeft met Stefan Bolt.

Stages

Oud-wielrenner Lance Armstrong, die ook een interviewpodcast heeft, bespreekt de etappes. Hij heeft over alles een mening klaar en weet vanzelfsprekend heel goed waar hij het over heeft. De podcast werd in 2017 op elke Tourdag vijf miljoen keer gedownload. 

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

Heavyweight

Wie wel eens naar This American Life luistert, kent de lijzige stem van Jonathan Goldstein al. Eind 2016 begon hij zijn eigen podcast, Heavyweight, waarin hij verhalen vertelt die al dan niet zijdelings zijn eigen leven raken. Over zijn moeder, of een ex-vriendin, of hij vraagt zich af wat er was gebeurd als hij rabbijn was geworden, zoals hij van plan was toen hij zestien was. Elk verhaal staat op zichzelf, dus ze zijn goed los van elkaar te beluisteren.
Begin eens met deze afleveringen:

Julia
Julia werd op school zo enorm gepest dat ze naar een andere school ging. Niet lang daarna belden de meisjes die haar hadden gepest bij haar aan, maar ze deed niet open. Twintig jaar later vraagt ze zich nog steeds af waarom ze toen langs kwamen.

Christina
Christina groeide op bij een strenge pleegmoeder. Die dwong die haar te stoppen met basketballen vanwege een slecht rapport. Klinkt onbenullig, maar het had grote gevolgen voor haar leven.

Isabel
Iemand vindt op straat een koffer vol oude liefdesbrieven. Jonathan gaat op zoek naar de jongen en het meisje die ze schreven.