De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met deze keer een gruweldokter en onopvallend design.

Dr Death

Gelijk al in de eerste aflevering van Dr. Death gaat het er ruig aan toe tijdens een operatie. Als je hoort hoe de chirurg zijn rubberen handschoentjes afstroopt, weet je dat je in een goeie podcast bent beland.

Dr. Death is een hit van Wondery, waar ook Dirty John werd gemaakt. Dit keer hebben we niet te maken met een engerd die rijke vrouwen verleidt, maar met een man die doet alsof hij een briljante neurochirurg is.
Je hoort zijn ex-patienten, als die tenminste nog leven, en artsen en verpleegkundigen vertellen over de gruwelpraktijken van Christopher Duntsch. Medisch journalist Laura Beil is de verteller en levert bloedstollend vakwerk.

Ongesigneerd

Waar komt de vibrator vandaan? Wie ontwerpt ze? En waarom lijken ze zelden op een levensechte piemel? Dat hoor je allemaal in de sexy eerste aflevering van een nieuw seizoen Ongesigneerd. Dit is een podcast die gaat over het ontwerp van alledaagse zaken: van straatnaambordje tot warenhuis. En nu dus ook de vibrator.

Ongesigneerd-makers Tjitske Mussche en Laura Stek duiken in de geschiedenis: zo blijkt het christelijk geloof van de vrouw van Frits Philips de ontwikkeling van de vibrator te hebben tegengehouden. Maar ze spreken ook ontwerpers van nu, zoals seksspeeltjesontwerper Rianne Swierstra. En Tom Loois, die met zijn kunstprojecten het onderwerp seks uit de taboesfeer wil halen.

Beluister de aflevering via de link onderaan deze tip, en abonneer je gauw op Ongesigneerd. De makers (hier lees je een interview met ze over het derde seizoen Ongesigneerd) horen trouwens ook graag waar jij een aflevering over zou willen horen, dus stuur je idee in.

Countdown to capture

Truer dan deze true crime wordt het niet in podcastland, want Countdown to Capture is gemaakt door het politiedepartement dat al drie jaar jaagt op Peter Chadwick. Ze hopen dat ze hem dankzij deze podcast te pakken krijgen.

De zaak is even triest als spectaculair. De twee jongste zoons (9 en 12) van Peter en QC, zoals zijn vrouw Quee Choo werd genoemd, stonden op 10 oktober 2012 te wachten tot ze van hun dure privéschool zouden worden opgehaald. Maar er kwam niemand.
Laten we het bij deze cliffhanger houden, de rest hoor je in deze podcastserie. Verteller is politiewoordvoerder Jennifer Manzella van de Newport Beach Police Department.