2018 was een mooi podcastjaar, met goede nieuwe series en een paar absolute hoogtepunten van bekende favorieten.

De beste podcastseries

Caliphate

De onverschrokken journalist Rukmini Callimachi volgt de Islamitische Staat volgt voor de New York Times. Ze probeert hun denkbeelden te doorgronden en wil onder meer weten hoe ze nieuwe leden rekruteren en opleiden. Op een dag komt ze in contact met een jonge Canadees die beweert een teruggekeerde strijder uit IS-gebied te zijn. Ze besluit met hem af te spreken, en haar collega en podcastmaker Andy Mills gaat mee. 

NB: later is deze podcast in opspraak gekomen, de belangrijkste bron bleek niet betrouwbaar. Lees hier meer. 

99% Invisible: Articles of Interest

99 percent invisible maakt al jaren een interessante podcast over allerlei vormen van design, en dan vooral design waar je niet vaak bij stilstaat.

Verslaggever Avery Trufelman – haar stem is even mooi als haar naam – onderzoekt in elke aflevering van de spin-off Articles of Interest een facet van kleding, zoals de Schotse ruit, de hawaiiblouse en de onmogelijk kleine zakken in vrouwenkleding. Want kleren maken de man of vrouw, of je nu geïnteresseerd bent in mode of niet. 

Rewind

Rewind sluit slim aan bij de driedelige documentaireserie Dertig jaar Dutch dance. Waar de tv-serie een historisch overzicht geeft, zoomt de podcast in op cruciale momenten binnen de Nederlandse dancegeschiedenis, zoals de dag dat de Roxy afbrandde of dat er 11.000 gabbers wilden dansen in Antwerpen. De verhalen worden levendig verteld door de betrokkenen en natuurlijk omlijst door geweldige muziek.

Laura H.

Audiocollectief Schik, bekend van Bob, maakte een nieuwe serie over Laura H., de jonge Nederlandse vrouw die in 2016 het kalifaat van Islamitische Staat ontvluchtte. Je herkent meteen hun eigen stijl, door de manier waarop ze met geluid omgaan en stukje bij beetje nieuwe informatie blootleggen. 

Alleen hebben ze nu veel meer om mee te werken: een jonge moeder die van huis wegloopt om zich bij een terroristische organisatie te voegen, dat klinkt een stuk spannender dan de wartaal van een demente oma. Ook 'kalifaatmeisje' Laura komt zelf uitgebreid aan het woord, waarbij al snel al je vooroordelen over kalifaatmeisjes op losse schroeven komen te staan.

30 for 30: Bikram

Bikram yoga, een zware workout in een hete ruimte, is vernoemd naar Bikram Choudhury. De Indiër claimt deze vorm van yoga verzonnen te hebben en maakte het in elk geval erg beroemd, met miljoenen beoefenaars over de hele (westerse) wereld. 

Hij verdiende miljoenen met het opleiden van 'gecertificeerde' bikram yogaleraren. Maar zoals we horen in deze vijf afleveringen tellende podcast van de Amerikaanse sportzender ESPN, deugt Bikram voor geen meter. De yogagoeroe blijkt een perverse machtswellusteling, die zijn leerlingen tegen hun wil seksuele handelingen liet verrichten en zelfs verkrachtte. 

This Is Love

Phoebe Judge en haar collega's van het bekende Criminal laten de boeven en moordenaars even voor wat ze zijn en maken een uitstapje naar de ­liefde. En die kent nog meer verschijningsvormen dan de misdaad. 

De beste aflevering van This is Love heet 'Something large and wild'. Daarin vertelt Lynne Cox wat voor ongelofelijks haar overkwam toen ze als zeventienjarig meisje 's ochtends voor school nog even in de oceaan ging zwemmen.

The Habitat

Omdat NASA wil weten hoe mensen zich gedragen als ze een nieuwe planeet bewoonbaar moeten maken, lieten zes vrijwilligers zich een jaar lang opsluiten in een capsule op Hawaï.

De marsmannetjes en -vrouwtjes hadden geen contact met de buitenwereld en moesten elke keer als ze naar buiten gingen hun ruimtepakken aan. Ze moesten elke druppel water hergebruiken en poepen zoals je op Mars zou poepen.

Podcastmaker Lynn Levy gaf de nepastronauten een audiorecorder mee en verwerkte de uren en uren aan verveling en irritatie tot een spannend, vermakelijk, en zelfs romantisch verhaal.

The Teacher’s Pet

Dit is een zaak die alles heeft: sporthelden, verboden seks en een creepy eeneiige tweeling.

Lyn trouwt in 1970 met high school sweetheart Chris Dawson. Hij is een rugbyster, net als zijn tweelingbroer Paul. Chris is gymleraar op een middelbare school en introduceert de zestienjarige Joanne thuis als de nieuwe oppas. Niet veel later verdwijnt Lyn.

Iedereen verdenkt Chris Dawson ervan dat hij zijn vrouw vermoord heeft om de weg vrij te maken voor een leven met zijn zestienjarige geliefde, maar Lyns lichaam wordt nooit gevonden. Inmiddels zijn er dankzij het grondige onderzoekswerk van The Teacher's Pet en de reacties van luisteraars nieuwe ontwikkelingen in de strafzaak. 

Serial seizoen 3

Na een tegenvallend tweede seizoen overtreft Sarah Koenig alle verwachtingen met deze serie over een gerechtsgebouw in Cleveland waar ze een jaar lang rechters, advocate, het OM en verdachten volgde. 

Meteen in de eerste minuten besef je weer wat een geweldige verteller Sarah Koenig is. Ze weet de verschillende personages geweldig neer te zetten en toont ondertussen de valkuilen in het Amerikaanse rechtssysteem. Niet luisteren als je niet tegen rechtvaardigheid kan. 

Swipe Left, Swipe Left

De Britse Claire Crofton en Gavin Wong zijn al jaren een stel en missen daarom de avonturen van het daten. Zodoende besloten ze er maar een podcast over te maken. Ze riepen mensen op hun raarste en meest tenenkrommende liefdesverhalen in te sturen. Ze noemden hun podcast Swipe Left, Swipe Left, naar het bekende gebaar op Tinder. 

De afleveringen zijn lekker kort, maar ze smaken naar meer, dus als je er één hebt gehoord wil je het liefst het hele seizoen bingen. Begin maar eens met dit verhaal, over een jongen die tijdens het backpacken in Nicaragua een sexy Noorse dame tegenkomt. 

Dr. Death

Kun je niet tegen bloed? Sla deze podcast dan maar liever over.

Gelijk al in de eerste aflevering van Dr. Death gaat het er ruig aan toe tijdens een operatie. Als je hoort hoe de chirurg zijn rubberen handschoentjes afstroopt, weet je dat je in een goeie podcast bent beland.

Dr. Death is een hit van Wondery, waar ook Dirty John werd gemaakt. Dit keer hebben we niet te maken met een engerd die rijke vrouwen verleidt, maar met een man die doet alsof hij een briljante neurochirurg is.

De beste losse afleveringen

This American Life: The Feather Heist

In 2009 werden er 299 zeldzame opgezette vogels gestolen uit het Natural History Museum in het Britse Hertfordshire. De dader werd bleek een bedeesde 22-jarige Amerikaanse jongen. Hij stal de vogels om de veren te verkopen aan mensen die voor hun hobby kunstig lokaas voor zalmen uit de Victoriaanse tijd namaken. 

De dief was zelf ook een talentvolle zalmvliegenknoper en bovendien een fanatieke fluitist. Hij wilde de opbrengsten van zijn inbraak gebruiken om een gouden fluit te kopen. Schrijver Kirk Johnson zocht de hele zaak tot op de bodem uit en vertelt het verhaal in deze geweldige aflevering van This American Life. 

Heavyweight: Rob

Het hele derde seizoen van Heavyweight, waarin gastheer Jonathan Goldstein op geheel eigen wijze problemen oplost van mensen uit zijn omgeving, is ijzersterk, maar deze aflevering springt eruit. 

Rob herinnert zich dat hij als kind zijn arm heeft gebroken en hij weet alle details nog, van het ziekenhuis tot de geur van het gips na wekenlang dragen. Maar zijn ouders, broer en zus zeggen dat het nooit gebeurd is. Hebben zij last van collectief geheugenverlies of is Rob gek geworden? De manier waarop Goldstein het antwoord op deze vraag probeert te vinden is hilarisch, ontroerend, vreemd en verrassend. 

The Lip: The Secret

Transgenders zijn van alle tijden, maar het levensverhaal van de Italiaans-Nieuw-Zeelandse Eugenia alias Eugene alias Harry alias Jean is echt ongelofelijk. Geboren in 1875 als oudste dochter in een gezin van zestien kinderen, leidde ze jarenlang het leven van een man (inclusief twee huwelijken!) zonder dat iemand dat in de gaten had. Totdat het gruwelijk misging.

In de Nieuw-Zeelandse podcast The Lip (sowieso een aanrader) hoor je alles over het bizarre leven van Eugene/Eugenia.

Terrible Thanks for Asking: Nebach

Thalia is halverwege de twintig en als de dood dat ze geen geschikte man kan vinden. Want als je 27 bent en nog steeds ongetrouwd, kun je het wel vergeten. In elk geval in haar wereld. Want ze komt uit een ultra-orthodoxe joodse gemeenschap waarin het huwelijk het enige doel is.

Thalia vertelt in deze geweldige aflevering van Terrible, thanks for asking over haar pogingen een geschikte huwelijkskandidaat te vinden. Maar net als je denkt dat ze die eindelijk gevonden heeft, volgt er een totaal bizarre climax.

Spooked: The Perfect Tenant

Een enge podcast, dat is best een goed idee, vooral als de vertelde verhalen ook nog waargebeurd zijn. Snap Judgment bedacht een spooky spin-off: Spooked.

Het tweede seizoen van deze waargebeurde griezelverhalen is weer net zo goed als het eerste. Van de aflevering ‘Ghosty’, over een meisje dat een enge, witte man in de badkamer aantreft, gaan je haren echt recht overeind staan.