De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. Met Bodies, Hardcore History en de smakelijkste culinaire podcasts.

Bodies

Iedereen heeft er één en er zijn talloze verhalen over te vertellen: het lichaam. Dat maakt het een ideaal onderwerp voor een podcast. Allison Behringer zag dat ook in en begon Bodies. Daarin begint ze steeds met een medisch probleem, wat leidt tot een groter verhaal en als het goed is ook een oplossing. 

Ze begint in de eerste aflevering maar meteen met haar eigen lijf en stelt zich daarbij kwetsbaar op. Lange tijd liep ze rond met een probleem waar ze moeilijk over durfde te praten. Seks met haar vriend werd steeds pijnlijker. Haar eigen gynaecoloog scheepte haar af met het verhaal dat ze fysiek niets mankeerde en dat 'veel vrouwen pijnlijke seks hebben'. Gelukkig liet ze het hier niet bij zitten. 

De tweede aflevering gaat ook over een vrouwelijk probleem: heftige menstruaties. Bodies is absoluut geen klaaghoekje en gebruikt de medische kwesties eigenlijk als een aanleiding om in te gaan op historische en maatschappelijke verhalen. 

Thema: smakelijk eten

The Dave Chang Show

David Chang heeft restaurants over de hele wereld, en is een ware celebrity chef. In zijn podcast praat hij met gasten over inspiratie, succes, falen en eigenlijk van alles. Een leuke rubriek is 'The Pre-opening Diaries'. Hierin praat Chang samen met Bill Simmons over wat er allemaal bij komt kijken om een restaurant te openen en hoe het er achter de schermen aan toe gaat in restaurants. 

Bezeten van eten

Bekende internetpersoonlijkheid Lize Korpershoek heeft eigenlijk niet zo veel met eten. In deze door Albert Heijn uitgebrachte podcast gaat ze koken met mensen die juist wel een culinaire passie hebben. Dat levert leuke portretjes op en tevens lekkere recepten. 

Mangiare!

De tweewekelijkse radioshow Mangiare! is een praatprogramma over eten. Gastvrouw Petra Possel en haar culinaire gasten keuvelen heerlijk over allerlei smakelijke onderwerpen; hapje en een drankje erbij. Daarbij mag af en toe best met volle mond gepraat worden. 

Als je net kennismaakt met een podcast, luistert het soms nogal nauw met welke aflevering je begint. Wij helpen je daarmee. 

Hardcore history

Hardcore History is een podcast over geschiedenis, waarin presentator Dan Carlin ruim de tijd neemt om je met aanstekelijk enthousiasme te vertellen over het verleden. Hoewel Carlin enorm veel onderzoek doet voor zijn podcast, schroomt hij het niet om af en toe wat kleurrijke speculatie of een vleugje verbeelding toe te voegen. Bovendien heeft hij een gave om de menselijke kant van het verhaal naar voren te brengen, wat het onderwerp ook is. De meeste afleveringen zijn behoorlijk lang, maar dat betekent wel dat je meteen helemaal thuis bent in het onderwerp.

The Destroyer of Worlds
De reguliere series van Carlin kunnen nogal wat tijd in beslag nemen, daarom is het handig om te beginnen bij een van zijn zogenaamde ‘Blitz’ afleveringen. Deze zijn wat korter dan normaal – alsnog drie tot zes uur – en gaan vaak over een onderwerp of thema door de geschiedenis heen. Dit keer is dat de atoomboom. Carlin legt uit hoe en waarom het wapen ontwikkeld werd en wat de gevolgen waren op de wereldpolitiek.

The Celtic Holocaust
Carlin vertelt het opmerkelijke verhaal van Julius Caesar die de Galliërs onderwierp met een wrede campagne. De werkelijkheid blijkt wat minder gezellig dan Asterix en Obelix en vooral een stuk bloederiger.

Blueprint For Armageddon
Met zes delen van gemiddeld 4 à 5 uur is dit één van de langste series van Hardcore History, maar het is elke minuut waard. Van begin tot eind legt Carlin uit hoe het ook alweer zat met ‘The Great War’. Als jij ook niet meer precies weet wie Franz Ferdinand was, is dit verplichte kost.