Hoe een teleurstellend verjaardagscadeau een fascinerende podcast kan worden. 

De trend bestond al langer, maar de coronalockdowns waren een ideale tijd voor kleuren voor volwassenen. Een rustgevende hobby die je binnenshuis kunt doen, terwijl er verder toch niets te beleven is. Ook de vrouw van Daan Windhorst (podcastmaker en scenarioschrijver van onder andere De kuthoer) zocht tijdens de eindeloze quarantainetijd haar toevlucht in potloden en viltstiften. Daarom besloot hij voor haar verjaardag op de site van Libris een kleurboek voor volwassenen te bestellen: De grote uitdaging antistress. Wat hij in de brievenbus kreeg was als verjaardagscadeau een fiasco. Maar het kleurboek bleek wel zo veel vragen op te roepen dat er een zestien afleveringen durende podcast over gemaakt kan worden.

Dat doet hij samen met zijn vriendin Nikki Dekker, schrijver en podcastmaker van wie eerder dit jaar de debuutroman Diepdiepblauw uitkwam. Ondanks dat het kleurboek gekocht is in een bonafide online boekwinkel ziet De grote uitdaging antistress er ontzettend amateuristisch uit. De teksten zitten vol met fouten en lijken krakkemikkig vertaald en de kleurplaten die erin staan hebben allemaal verschillende stijlen. Ze zijn niet scherp en lijken illegaal gedownload van het internet: sommigen hebben zelfs het beeldmerk van de website er nog op staan.

Als auteurs staan op het boek de namen Stefanie Jakke en Emmy Sinclaire vermeld. Wie zijn deze mensen en wat hebben ze te winnen bij het uitgeven van het slechtste kleurboek ter wereld? Om het antwoord op deze vraag te vinden, behandelen Windhorst en Dekker eerst een boel deelvragen, zoals het bij dit podcastgenre betaamt. Zo onderzoeken ze hoe de (online) uitgeefwereld eigenlijk werkt en spreken ze schrijver Arnon Grunberg over het gebruik van pseudoniemen. Allerlei thema’s die te maken hebben met onze huidige (internet)cultuur komen voorbij.

Wie is Emmy? is gemaakt in eigen beheer en komt soms wat knutselig over. Maar de makers zijn professioneel genoeg om de aandacht vast te houden en geven je als luisteraar het vertrouwen dat deze slingerende weg toch ergens uitkomt. Bovendien zit er een fikse dosis humor in. Uiteindelijk hopen Windhorst en Dekker erachter te komen of Emmy een incompetente oplichter of een prutsende hobbyist is. Maar tegen die tijd weten we allang dat deze podcast – net als een goede kleurplaat – vooral om het proces gaat en niet om het eindresultaat.

Wie is Emmy?

Wie is Emmy is te beluisteren via alle podcast-apps

Podcast nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van de VPRO Podcastgids en ontvang elke week de beste tips in je mailbox. Podcast-expert Elja Looijestijn bespreekt wekelijks een podcastparel en geeft actuele tips. Daarnaast vist ze een tijdloze titel uit het archief, die je misschien gemist hebt.

meer podcasttips