Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van recepten tot smaad en laster.

Etenstijd!

Na het korte bestaan van de podcast van Joël Broekaert en Hiske Versprille is er een nieuwe eet- en kookpodcast in de feeds. Kookgoeroe Yvette van Boven en presentator Teun van de Keuken schuiven maar liefst drie keer per week bij elkaar aan om over eten te praten. Ze nemen samen door wat ze die avond gaan eten en waarom, en bespreken een thema.

Van Boven weet natuurlijk alles over hoe je iets lekker maakt, en Van de Keuken vuurt in hoog tempo vragen op haar af. Elke aflevering valt er veel te leren, zoals of je kaaskorsten in de bouillon moet gooien en hoe je Worcestershiresaus uitspreekt. De afleveringen komen rond vijf uur online, zodat je ze tijdens het koken kunt luisteren. Dat gaat mij niet lukken, want er komt in een klein halfuurtje zo veel tips en informatie op je af dat ik me niet meer op mijn eigen recept zou kunnen concentreren. Dan maar tijdens de afwas.

You're dead to me

Fans van geschiedenis en Britse humor zitten goed bij deze BBC-podcast. Presentator Greg Jenner heeft elke aflevering een historicus en een comedian te gast, met wie hij een historisch thema bespreekt. De balans tussen geschiedkundige feitjes en grappen is precies goed en de onderwerpen zeer gevarieerd; van schepijs door de eeuwen heen tot de neolithische revolutie in het Midden-Oosten.

Het vijfde seizoen trapt af met Steven Fry die te gast is om het leven van de Pruisische vorst Frederik de Grote te bespreken.

Pressure Cooker

Een stel werd in 2013 opgepakt door de politie op verdenking van het plannen van een terroristische aanslag. Bekeerde moslims John en Amamda hadden alles in huis om een bom te laten afgaan op een bijeenkomst op de Canadese nationale feestdag. In de podcast Pressure Cooker leren we ze beter kennen. Allebei zijn ze hun hele leven lang buitenbeentjes geweest. Amanda gebruikte als tiener al heroïne en John was metalgitarist en Satanist. Ze delen een liefde voor elkaar, voor verdovende middelen en voor het spel Dungeons & Dragons en komen eerlijk gezegd niet al te snugger over.

Zijn dit echt fundamentalisten die op het punt stonden op eigen houtje een verschrikkelijke aanslag te plegen? Deze podcast van het Canadese CBC (hou ze in de gaten, daar komt veel goeds vandaan) heeft niet alleen toegang tot de hoofdpersonen zelf, maar ook uren aan geheime politie-opnames. Hierdoor kan maker Dan Pierce echt goed ontrafelen wat er precies is gebeurd. 

Pronk

De podcast Pronk gaat over, inderdaad, oud-minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk: 'de man van links'. De serie is gemaakt door Anouk Nuyens bij De Correspondent, die ook samen met Pronk een theaterstuk heeft gemaakt. Ze raakte gefascineerd door de beste man, ging veel bij hem thuis langs en dacht op een gegeven moment: ik ga die gesprekken opnemen. 

Het is eigenlijk best vreemd dat de sociaaldemocratie ooit zo groot was – dat we met Kok en Den Uyl alleen maar rooie ministers hadden en het heel goed ging in Nederland, en dat het nu ontzettend slecht gaat.  Terwijl we in deze tijd, waarin de kloof steeds groter wordt, sociaaldemocratie juist zo nodig hebben. Deze podcast laat op een hele persoonlijke manier zien waarom we sociaaldemocratie als populair middel verloren zijn, en dat heeft misschien wel alles te maken met zoiets simpels als 'intens slechte branding'. 

 

Can I Tell You A Secret?

'Hey hun, can I tell you a secret?' Zo zagen de eerste facebookberichtjes van de sociaal geïsoleerde Matthew Hardy eruit. Met een nepprofielfoto en nepnaam begon hij leugens, roddels, dreigementen en verdachtmakingen te verspreiden in het Noord-Engelse stadje Northwich.

Dat ging ver: hij beschuldigde zowel levende als al overleden mensen van overspel of zelfs van kindermisbruik, met relatiebreuken, afgeblazen bruiloften en verwoeste levens tot gevolg. Ook deed hij zich online voor als zijn slachtoffers en stuurde uit hun naam sextingberichtjes. Het was een verslaving voor Hardy, hij deed werkelijk niks anders: minstens 62 slachtoffers maakte hij. Velen van hen zijn voor het leven getekend.

Journalist Sirin Kale schreef hier afgelopen voorjaar, nadat Hardy ein-de-lijk de cel in moest (hij werd maar liefst tien keer eerder gearresteerd), een stuk over in The Guardian. Daar kwam zoveel respons op dat ze de zaak verder heeft uitgediept in de zesdelige podcast Can I Tell You A Secret?. De openingsaflevering is meteen heel geslaagd en schetst een beeld van de begindagen van Facebook: toen iedereen nog ieder vriendschapsverzoek accepteerde en dagelijks uitgaansfoto's online zette.

Nadat dat veranderde, verlegde Hardy zijn terrein naar influencers op Instagram. Zij kregen nadat ze slachtoffer werden van zijn cyberstalking nogal eens het verwijt dat ze het aan zichzelf te danken hadden: waarom ook zoveel bikinifoto's en privébeelden delen, dan vraag je er toch om? In dit interview met Dazed over de podcast noemt Sirin Kale dergelijke victim blaming 'het digitale korte rokje' – mooi gezegd. 

Zo zit er genoeg interessants in deze podcast om over na te denken. Kale doet bijvoorbeeld ook echt moeite om het verdriet en de frustratie in het leven van dader Matthew Hardy te onderzoeken – geen contact meer met zijn vader, gepest op school, leerproblemen, autisme – zonder hem daarmee te verexcuseren. Alleen blijft ze wel erg lang hangen bij dat autisme en dat je op basis van deze zaak niet andere autisten mag diskwalificeren, waarmee we nogal ver verwijderd raken van het verhaal zelf. Hetzelfde kun je zeggen over de uitweidingen over Hardy's behandeling in de gevangenis.

Iets meer focus had deze podcast goed gedaan, want de ingrediënten voor een tot het einde toe meeslepend, rond verhaal zijn er eigenlijk allemaal. 

meer podcasttips