In de tweedelige VPRO-fictiepodcast Leven met Reve gaat Hanny Michaelis (Olga Zuiderhoek) op bezoek bij haar ex-man Gerard Reve (Gijs Scholten van Aschat).

Vandaag gaat de tweedelige VPRO fictie-podcast Leven met Reve in première. Aan de podcast werkten een aantal topacteurs mee: Olga Zuiderhoek speelt Reves voormalige echtgenote Hanny Michaelis, Gijs Scholten van Aschat is Gerard Reve, Peter Blok diens partner Joop Schafthuizen en Serge-Henri Valcke vertolkt de rollen van dorpspastoor en chauffeur. De podcast, in een regie van Hans Hylkema en tekst van Ger Beukenkamp, is een alternatief voor de theatrale lezing die aanvankelijk was gepland, maar door corona geen doorgang kon vinden.

Het tweeluik is gebaseerd op een reportage van Ad Fransen voor HP/De Tijd, die in de zomer van 1996 dichter Hanny Michaelis overhaalde om nog één keer langs te gaan bij haar ex-man Gerard Reve die woonde in een oude doktersvilla in het Belgische Machelen. Dat was een jaar voordat zich de eerste symptomen van alzheimer bij de schrijver zouden manifesteren.

De twee hadden elkaar ontmoet in 1947 bij de uitreiking van de Reina Prinsen Geerligsprijs, die dat jaar was toegekend aan Van het Reve en Michaelis een eervolle vermelding opleverde. In 1963 maakte Michaelis de (geautoriseerde) vertaling van Reves bundel The acrobat and other stories onder de titel Vier wintervertellingen. Het huwelijk werd ontbonden toen Reve ervoor koos voor zijn homoseksualiteit uit te komen en met een man te gaan samenleven. Toch zouden de twee elkaar altijd blijven zien in de jaren daarna.

De ontmoeting in Machelen levert hilarische dialogen op tussen Reve en Michaelis die terugkijken op hun mislukte huwelijk waarin ze te kampen hadden met Gerards tirannieke karakter en zijn worsteling met homoseksualiteit. Ze bekvechten over liefde, seks, elkaars werk, het geloof, jalousie de métier, Reves kookkunst en zijn legendarische gierigheid. 

De podcast is vanaf vandaag te beluisteren via hier of via je favoriete podcastapp.