'It would be so boring to be 70. I’ve lived a full life and if I’m dead tomorrow, I don’t give a damn,' aldus Freddie Mercury. Een podcastserie kijkt terug op zijn laatste dagen.

Het is zondag 24 november 1991. In zijn landhuis in Londen blaast één van de meest bekende, extravagante en iconische muzikanten ter wereld zijn laatste adem uit. Aan zijn bed staan zijn levenspartner Jim Hutton en zijn persoonlijk assistent Peter Freestone.

Dertig jaar na zijn dood blikt de podcast De laatste dagen van… Freddie Mercury terug op de laatste periode in het leven van de frontman van Queen. Voor Queenkenner Edger Hamer, Beatlesfan Anne Hurenkamp en voor de makers van de Beatlespodcast Fab4Cast Wibo Dijksma en Michiel Tjepkema is Freddie Mercury niet weg te denken uit hun jeugd. Tjepkema: ‘Wij zijn allemaal geboren in de seventies. Freddie en Queen waren onmiskenbaar verantwoordelijk voor een groot deel van de soundtrack van onze jeugd.’

Aangezien het dit jaar dertig jaar geleden is dat de Queen-frontman overleed, was dit volgens de makers van de podcast hét moment om eens in het leven van Mercury te duiken. ‘We kenden Queen natuurlijk al wel, maar we wisten niet alles,’ zegt Tjepkema. ‘Het afgelopen jaar hebben we alles wat we konden vinden bekeken, geluisterd en gelezen. We hebben het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ helemaal geanalyseerd, zijn naar Montreux gegaan om te zien waar Freddie zijn laatste maanden doorbracht en hebben iemand gesproken die op Live Aid [waar Queen de show stal, red.] is geweest. Het was echt een Queen-jaar voor ons.’

De podcast, die uiteraard vol zit met muziek van Queen, schetst een prachtig beeld van de begenadigde zanger, talentvolle songschrijver en charismatische showman, maar ook van een ingetogen en verlegen persoonlijkheid. Tjepkema: ‘Freddie kon iedereen naar zich toe zuigen, maar als je hem zag in een interview vroeg je je af of dít nou dat podiumbeest was.’ In de podcast zijn naast de muziek van Queen audiofragmenten te horen van Mercury zelf en van Queen-bandleden John Deacon, Roger Taylor en Brian May.

Door alle afleveringen loopt als een rode draad de voice-over van Hans Schiffers. Hij vertelt hoe die laatste dagen écht waren, zowel voor Freddie als voor zijn vrienden en familie - waarvan de helft niet eens wist dat hij aids had.

De laatste dagen van Freddie Mercury is te vinden in je favoriete podcastapp.

meer podcasttips