Over Dylan en zijn werk raak je niet uitgesproken, merkten de makers van de Bobcast.

Robert Allen Zimmerman wordt op 24 mei tachtig. In de aanloop naar die feestelijke gebeurtenis maakten Chris Kijne en Lars Hulshof het afgelopen jaar een podcast over hun idool. Ze reisden stad en land af, op zoek naar de grootste fans, verzamelaars en Dylan-filosofen, die meehielpen het fenomeen Bob Dylan te ontrafelen.

Een aangename tussenstop van die reis bleek de gepensioneerde huisarts Arie de Reus die uitgebreid in de veertiende Bobcast aan het woord kwam. In 74 minuten neemt hij de luisteraar mee langs muren vol Dylanspul in zijn huis. Een hele verdieping van zijn riante vrijstaande villa is ermee gevuld. Er staan meerdere BILLY-kasten vol mastertapes. Ook het boek dat de dertienjarige Dylan bestudeerde voor zijn bar mitswa staat inmiddels in Gelderland. ‘Arie de Reus staat in de top tien van verzamelaars,’ vertelt Chris Kijne. ‘Wereldwijd.’ In de wereld van Arie de Reus kun je voor een bootleg – een stereomix van een vroege versie van The Freewheelin' Bob Dylan, tweehonderdduizend dollar betalen.

Naast de verzamelaars van spullen zijn er, wat Kijne noemt ‘verzamelaars van feiten’. Dylankenner Tom Willems is een verzamelaar van de tweede soort. Kijne: ‘Hij wist even niet meer of hij nou veertien of vijftien boeken over zijn idool heeft geschreven. En dat zijn alleen nog maar zijn boeken over Dylan in Nederland.’

En dan zijn er nog de denkers, de echte filosofen over Dylan, zoals programmamaker Roel Bentz van den Berg, regisseur Jos de Putter en schrijver Iris Koppe. Hun bijdrage leverde volgens Kijne waardevolle inzichten op. Muzikant Lucky Fonz – ook zo’n denker, studeerde ooit af op Dylan en heeft zoveel over hem te melden dat hij in twee Bobcasts is te horen. Het mag duidelijk zijn: na 26 afleveringen is de koek eigenlijk nog niet op. Over Dylan en zijn werk raak je niet uitgesproken.

Dylan opende lang geleden voor de veertienjarige Kijne de deur naar een andere wereld. Kijne: ‘Hij steekt zijn spa in een diep, collectief bewustzijn. Dat doet grote kunst. Eerst raakt het je, daarna kun je kijken wat het betekent.’

Tot slot, goed nieuws voor liefhebbers van Bob Dylan live. Het zou zo maar kunnen dat Bobs Never Ending Tour 2021 in juni Amsterdam aan doet. Want Bob is bored, hoorden we laatst via zijn Nederlandse concertpromotor.

Het Dylaniaanse jubeljaar wordt afgesloten met een feestelijke live-uitzending op NPO Radio 2, met speciale gasten en optredens. Op 23 mei, een dag voor Dylans verjaardag, komt de laatste BOBcast - met extra bijzondere gast - online.

meer podcasttips