Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van een mysterieuze grootmoeder tot een wekelijkse vogelsafari.

Voor de liefste

Voor de liefste is de titel van een bundel Russische liefdesverhalen. Prachtig boek, prachtige verhalen. Maar ja, je had dat ene boek van Sofie Lakmaker over haar seksualiteit nog niet eens uit.

Misschien kan Sofie je zelf over de streep trekken toch eens zo'n stoffige Rus te proberen want in de derde aflevering van de podcast Voor de liefste legt Lakmaker aan Ellen Deckwitz uit wat Eerste liefde van Toergenjev zo'n geweldig verhaal maakt.

In elke aflevering leest een schrijver eerst een eigen liefdesverhaal voor, waarna ze het met Ellen over hun uitverkoren Rus gaan hebben. In de eerste aflevering is dat Maartje Wortel, die De dame met het hondje van Anton Tsjechov heeft gekozen.

De SLAA, de Hermitage en uitgeverij Van Oorschot hebben deze podcast samen gemaakt en bezweren bange luisteraars dat kennis van de Russische literatuur absoluut niet nodig is. Dat klopt, dit is gewoon een superleuke, toegankelijke podcast over de tijdloze kracht van mooie liefdesverhalen. We verheugen ons al op aflevering twee, als de toffe Massih Hutak het gaat hebben over Oblomov.

The Lazarus Heist

Het verhaal was misschien een alweer een beetje weggezakt, maar in 2014 was het bizar nieuws: filmmaatschappij Sony was het slachtoffer van een grote cyberaanval. Vertrouwelijke bedrijfsgegevens lagen op straat, waaronder persoonlijke gegevens en salarissen van beroemdheden en het script van de nieuwe James Bondfilm.

Wie zat er achter deze hack? Al gauw lag de verdenking op Noord-Korea. Het regime zou woedend zijn, vanwege de Seth Rogen-film The Interview, waarin een aanslag op dictator Kim Jong-un wordt gepleegd. Maar dit is niet de enige kraak die Noord-Koreaanse hackers hebben gezet. Later wisten ze met een geraffineerde scam een miljard dollar los te krijgen. Hoe, dat vertelt deze tiendelige podcast van de BBC. 

Nabij

Odette heette de grootmoeder van Eva, en ze is altijd een mysterieuze figuur in haar leven geweest. Want Odette is heel jong gestorven en Eva's moeder wilde nooit veel over haar kwijt. Tijdens een idyllische kampeervakantie wordt Eva onverwacht geconfronteerd met haar grootmoeder. 

In de sfeervolle podcast Nabij zoekt Eva uit wie ze was, en waarom er binnen deze Vlaamse familie nooit over haar werd gepraat. Dit mooie audioverhaal is trouwens een familieproductie, want Eva's man Ruben Nachtergaele is geluidskunstenaar, dochter Ayko tekende voor de cello die je hoort en dochter Smilla is verantwoordelijk voor de eindsong.

Gelijktijdig met de podcast verscheen er ook nog een roman, Grond, die aansluit bij het verhaal van de podcast. Een multimediaal familieproject dus.

Gemiste sterren

Weinig plekken zijn witter dan het Concertgebouw. De podcast Gemiste Sterren wil daar verandering in brengen en stelt zwarte klassieke componisten centraal. Wie kent bijvoorbeeld de Franse kolonel, schermkampioen, sterviolist, componist en dirigent Joseph Boulogne (1745-1799), beter bekend als Chevalier de Saint-Georges? Muziekkenner Orville Breeveld vertelt over de componisten en hun werk, presentator Floris Kortie interviewt verschillende gasten uit de klassieke muziekwereld. Hij stelt ze de vraag of het niet hoog tijd is een nieuwe naam toe te voegen aan de componistengalerij in Het Concertgebouw.

Vogelspotcast

In De Vogelspotcast gaat wereldrecordhouder vogels kijken (!) Arjan Dwarshuis wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen. Van Baalen kan nog geen kraai van een ekster onderscheiden en vervult dankbaar de rol van onwetende. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten in Nederland, aangevuld met veel beginnersvragen, mooie anekdotes en een dosis humor.

Dat doen ze in doodgewone parken (die je daarna nooit meer met dezelfde ogen bekijkt, zo broeden er slechtvalken bovenop het Rijksmuseum), maar ook in verschillende natuurgebieden. In elke aflevering staat een ander onderwerp of vogel centraal. De Vogelspotcast is uitermate geschikt voor mensen die hun vogelkennis willen opkrikken én op zoek zijn naar een buitenactiviteit.