Joker van Todd Phillips heeft tot verrassing van velen zaterdagavond de Gouden Leeuw gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Venetië.

Joaquin Phoenix speelt in Joker op weergaloze wijze de rol van Arthur Fleck, een eenzame clown uit Gotham die later zal uitgroeien tot de aartsvijand van Batman. De film werd in Venetië door het overgrote deel van de pers met lovende recensies onthaald, maar er was ook kritiek: Joker zou volgens sommigen als inspiratiebron kunnen dienen voor incels.

Regisseur Todd Phillips, die tot voor kort vooral komedies als The Hangover en Road Trip maakte, bedankte tijdens de prijsuitreiking in het bijzonder zijn hoofdrolspeler: 'Joaquin is een van de krachtigste en dapperste leeuwen die ik ken. Bedankt dat je mij jouw krankzinnige talent toevertrouwde.'

Prijs voor Polanski
De Grote Juryprijs kende ook een verrassende winnaar: die ging naar J'accuse van Roman Polanski. En dat terwijl juryvoorzitter Lucrecia Martel aan het begin van het festival de selectie van J'accuse nog 'heel ongemakkelijk' had genoemd, vanwege het verleden van Polanski. Ze was dan ook niet bij de galapremière, omdat ze misbruikslachtoffers niet wilde schofferen.

Polanski zelf was overigens niet aanwezig bij de prijsuitreiking: zijn vrouw Emmanuelle Seigner, die een bijrol speelt in J'accuse, nam de prijs in ontvangst. Ze bedankte de jury voor 'deze verrassing', maar repte vervolgens met geen woord over haar man.

Een overzicht van de winnaars:

Gouden Leeuw: Joker van Todd Phillips
Grote Juryprijs: J'accuse van Roman Polasnki
Speciale Juryprijs: La Mafia non è più quella di una Volta van Franco Maresco

Beste regisseur: Roy Andersson (About Endlessness)
Beste scenario: Yonfan (No. 7 Cherry Lane)
Beste acteur: Luca Marinelli (Martin Eden)
Beste actrice: Ariane Ascaride (Gloria Mundi)
Beste opkomende acteur: Toby Wallace (Babyteeth)

FIPRESCI Award (jury van filmjournalisten): J'accuse van Roman Polanski

Lifetime Achievement Award: Pedro Almodovar en Julie Andrews
Best gerestaureerde film: Ekstase/Ecstasy (1933)

Bekijk alle overige prijswinnaars (onder andere in de Orrizonti-sectie) hier

Bekijk en lees alle hoogtepunten van het festival terug

Meer over de winnende film