Netflix-productie Roma van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men) heeft zaterdagavond de Gouden Leeuw gewonnen, de belangrijkste prijs van het festival van Venetië.

Alfonso Cuarón op de set van Roma

Alfonso Cuarón op de set van Roma

Roma speelt zich af in de gelijknamige wijk in Mexico-Stad waar Alfonso Cuarón opgroeide, en vertelt het verhaal van twee dienstmeisjes in een middenklassegezin in de jaren zeventig. De film zal wereldwijd vanaf 14 december op Netflix te zien zijn. Klik hier om de trailer te bekijken.

Mijlpaal voor Netflix
De Gouden Leeuw is de eerste belangrijke filmprijs die streamingdienst Netflix binnnehaalt. Eerder dit jaar werden Netflix-films nog uitgesloten van deelname aan de competitie in Cannes, vanwege een nieuwe regel die stelt dat alle films die meedingen naar prijzen, ook later in de Franse bioscoop te zien moeten zijn. Het filmfestival van Venetië koos er echter bewust voor 'open te staan voor alle veranderingen', zo vertelde festivaldirecteur Alberto Barbera ons aan het begin van het festival.

Een overzicht van de winnaars:

Gouden Leeuw: Roma van Alfonso Cuarón
Grand Juryprijs: The Favourite van Yorgos Lanthimos
Special Juryprijs: The Nightingale van Jennifer Kent

Beste regisseur: Jacques Audiard (The Sisters Brothers)
Beste scenario: Joel en Ethan Coen (The Ballad of Buster Scruggs)
Beste acteur: Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
Beste actrice: Olivia Colman (The Favourite)
Beste opkomende acteur: Baykali Ganambarr (The Nightingale)

Lifetime Achievement Award: Vanessa Redgrave en David Cronenberg
Jaeger-Lecoultre Glory to the Filmmaker Award: Zhang Yimou

Alles over het 75ste filmfestival van Venetië

Meer interviews en festivalreportages zien vanuit Venetië? We spraken de afgelopen dagen onder meer met Olivier Assayas over zijn nieuwe film Non-Fiction en waren aanwezig bij de persconferentie van horrorremake Suspiria (met Tilda Swinton!) en de masterclass van David Cronenberg. Klik hier voor alle interviews en reportages