Acteur Issaka Sawadogo uit Burkina Faso, regelmatig te zien in Nederlandse films, wordt dit jaar geëerd als NFF Master. Een introductie aan de hand van drie rollen.

The Invader (2011)

Sawadogo’s introductie in deze Belgische film vergeet je niet snel. Na een close-up van een vagina (een knipoog naar Courbets beroemde schilderij L’origine du monde) volgt de camera een blote blanke vrouw over een naaktstrand, die ten slotte oog in oog komt te staan met een zojuist aangespoelde Afrikaanse vluchteling. Deze imponerende kerel wordt door Sawadogo knap ambigu gespeeld: is hij slachtoffer, opportunist of gevaarlijke gek?

In het niets (2013)

Ooit zag Sawadogo thuis op televisie een National Geographic-reportage over de Bijlmerramp, waardoor hij buitengewoon werd geraakt. Toen hij jaren later door de Nederlandse regisseur Daniel Bruce werd benaderd om de hoofdrol te spelen in een televisiefilm over de ramp, was de gelovige acteur ervan overtuigd dat dit geen toeval kon zijn. Voor zijn rol als Ghanese illegaal in de Bijlmer werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf.

The Paradise Suite (2015)

In Joost van Ginkels bij vlagen keiharde mozaïekfilm speelt Sawadogo alweer een vluchteling: Yaya, die een klus in een seksclub aanneemt om anderen te kunnen onderhouden. In een interview met de Volkskrant vertelde de acteur dat hij het niet erg vindt om steeds dit soort personages te spelen, omdat elke asielzoeker volgens hem een volstrekt uniek verhaal heeft. Bovendien begrijpt hij de motieven van iemand als Yaya: een groot deel van zijn acteersalaris gaat naar familieleden en ontwikkelingswerk in Burkina Faso.