In de achtdelige Finse thrillerserie Helsinki Syndrome, die vanaf zaterdag 26 november wordt uitgezonden op NPO 3, gijzelt een man in financiële moeilijkheden vier journalisten.

‘Voor het volk is de crisis geen gedeelde ervaring geweest. Voor sommigen was het een sombere, rampzalige bedoeling. Anderen leefden gewoon door.’ De openingsminuten van de achtdelige thrillerserie Helsinki Syndrome bestaan uit voorzichtige reflecties van machthebbers op de verwoestende impact van de coronacrisis op het Finse volk. Althans, de verwoestende impact op sommige delen van het volk.

Familieman Elias Karo valt duidelijk in die categorie. Hij verloor zijn inkomsten, moest zijn personeel ontslaan en zag alle subsidieaanvragen geweigerd worden. De coronacrisis bleek voor Elias de druppel die zijn emmer vol financiële moeilijkheden definitief deed overlopen. Elias was namelijk óók al slachtoffer van de grote economische recessie in Finland in de jaren negentig. Om die recessie het hoofd te bieden, stond hij al op achttienjarige leeftijd garant voor een lening van vier miljoen Finse mark aan zijn vaders bedrijf. Het mocht niet baten, want nog geen jaar later vroeg de bank faillissement aan, en binnen drie dagen was het gezin alles kwijt. Elias bleef de schuld dertig jaar met zich meezeulen, en zag al zijn hoop op financieel herstel verloren gaan door de coronacrisis.

Elias Karo (Peter Franzén) met gegijzelde journalisten

Die vicieuze cirkel van financiële ellende doet bij hem iets knappen. Hij gijzelt vier redacteuren van de Finse krant Helsingin Sanomat en eist dat ze ‘in zijn verhaal duiken’. Ze moeten een grote samenzwering aantonen bij de bank waar hij dertig jaar geleden een lening afsloot, omdat hij vermoedt dat hij moedwillig in de financiële ellende is gestort. Hij heeft eerder geprobeerd om zijn verhaal te vertellen, maar niemand luisterde. Zijn extreme, minutieus voorbereide gijzeling is zijn laatste ‘uitweg’.

Makers Miikko Oikkonen en Juuso Syrjä hadden in eerste instantie een documentaireserie over de recessie voor ogen, maar besloten dat een boos drama beter zou werken, vooral omdat Elias’ wanhoop door de pandemie relevanter en herkenbaarder dan ooit zou zijn. Dat is gelukt, want hoewel de serie niet gebaseerd is op een waargebeurd verhaal of bestaande personages, voelt het wel degelijk akelig realistisch.

Helsinki Syndrome laat daarbij vooral knap zien hoe groot en onbeheersbaar wanhoop kan worden als niemand naar je luistert. Waarbij de voornaamste vraag blijft wie uiteindelijk aan het langste eind trekken: de wanhopigen of de onwrikbare (financiële) machthebbers. Het antwoord laat zich raden.

Helsinki Syndrome is vanaf zaterdag 26 november om 20.30 te zien op NPO 3 (wekelijks worden twee afleveringen achter elkaar uitgezonden). Op NPO Plus zijn alle afleveringen nu al te streamen.

Meer over Helsinki Syndrome