Voor liefhebbers van Franse gentleman-inbrekers is er goed nieuws: het tweede seizoen van Lupin, met Omar Sy in de hoofdrol, is nu te zien.

‘Lupin moet Frans zijn, maar ook internationaal zodat het de wereld over kan’, zei Omar Sy toen we hem in november spraken over het eerste deel van zijn Netflix-serie, geïnspireerd op de gentleman-inbreker Arsène Lupin. Maar zelfs de Franse acteur, hoe enthousiast hij ook was over die eerste vijf afleveringen, had waarschijnlijk niet verwacht hoe populair Lupin uiteindelijk zou worden. Over de hele wereld. Het eerste seizoen van de serie, dat begin dit jaar uitkwam, werd door maar liefst zeventig miljoen huishoudens aangeklikt in de eerste weken na release. En Lupin was daarmee de best bekeken titel van de streamer in het eerste kwartaal van 2021.

Een succes waar zelfs Sy, zo zei hij later in interviews, door overrompeld was. Arsène Lupin, het personage uit de in Frankrijk immens populaire boeken die Maurice LeBlanc begin vorige eeuw schreef, heeft daarmee eindelijk de status bereikt die concurrent Sherlock Holmes al lang heeft: wereldfaam. De populariteit zorgde zelfs voor een kleine ‘Franse golf’, want toen het tv-publiek de vijf afleveringen had opgeslokt, ging het naarstig op zoek naar andere Franstalige titels om de Lupin-honger te stillen. Al langer lopende en gewaardeerde series als Dix Pourcent en Le Bureau des Légendes kregen opeens een extra oppepper in populariteit.

Lupin is nog vastberadender om Pelligrini te straffen voor wat hij heeft gedaan.

Omar Sy en Soufiane Guerrab in Lupin

Voor al die fans is er nu een tweede seizoen, met opnieuw vijf afleveringen. Het eerste eindigde met een fikse cliffhanger. Terwijl Assane Diop (Sy) stap voor stap zijn meesterplan volgde om wraak op Hubert Pelligrini (Hervé Pierre) te nemen, de man die Diops vader jaren eerder erin had geluisd en de schuld van de diefstal van een dure diamantenketting in de schoenen had geschoven, draaiden de rollen in de laatste aflevering om.

Een van Pelligrini’s mannetjes ontvoerde Diops zoon Raoul (Etan Simon) tijdens een uitje naar het strand, en opeens was de meesteroplichter niet meer degene die alle touwtjes stevig in handen had. Het tweede deel gaat verder op het strand van Normandië, waar Diop net is aangesproken door rechercheur Youssef Guedira (Soufiane Guerrab) die weet wie hij is, terwijl Raoul iets daarvoor in een grijze auto is verdwenen. Het is geen grote spoiler om te verklappen dat Diop niet lang blijft aarzelen, en de achtervolging snel inzet. En dat dit probleem zijn vastberadenheid om Pelligrini te straffen voor wat hij heeft gedaan, enkel zal versterken. Lupin is zo’n groot succes dat bijna niet voor te stellen is dat er geen derde seizoen zal komen. Al hebben zowel de makers als Netflix hier nog niets over losgelaten.

Lupin is te zien op Netflix