Monica Lewinsky verleende haar medewerking aan het derde seizoen van American Crime Story, dat de affaire van president Clinton met zijn stagiair reconstrueert.

‘Mam, wakker worden. De president heeft me gekust.’ Met wijd opengesperde ogen die glinsteren van geluk kijkt de piepjonge Monica Lewinsky (Beanie Feldstein) vol verwachting naar haar moeder. Wat?’ antwoordt die half slapend. Om er met een glimlachje aan toe te voegen: ‘Ja natuurlijk heeft hij dat gedaan. Grapjas. Het is laat, ga slapen.’

Als het derde seizoen van American Crime Story, dat als ondertitel Impeachment meekreeg, één ding duidelijk wil maken, dan is het wel hoe ontzettend jong en naïef Monica Lewinsky is op het moment dat ze eind jaren negentig als 22-jarige stagiair een affaire krijgt met Bill Clinton. Zo naïef dat ze haar moeder midden in de nacht wakker maakt om haar te vertellen dat ze is gekust door de President van de Verenigde Staten. Zich totaal niet bewust van het enorme machtsverschil tussen haar en de 27 jaar oudere, getrouwde Clinton. Of de immense gevolgen die hun affaire, politiek en persoonlijk, zou kunnen hebben.

Dat American Crime Story, na de rechtszaak tegen O.J. Simpson en de moord op Gianni Versace, de relatie tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky centraal zou zetten, was al in 2017 een hardnekkig gerucht in Hollywood. Het duurde even tot producent Ryan Murphy de echte Monica Lewinsky zo ver kreeg om haar goedkeuring te geven, huiverig als ze was om de donkerste periode uit haar leven via het kleine scherm opnieuw te beleven.

Sarah Paulson als Linda Tripp en Beanie Feldstein als Monica Lewinsky in Impeachment: American Crime Story

Uiteindelijk trok Murphy Lewinsky over de streep door haar te beloven dat het verhaal niet vanuit het perspectief van Clinton verteld zou worden, maar vanuit dat van de vrouwen – Lewinsky, Linda Tripp, Paula Jones – die in het schandaal verwikkeld waren. Daarnaast kreeg ze inspraak in iedere scène.

Wat overigens niet betekent dat Lewinsky wordt gespaard. In Impeachment is ze niet alleen naïef, maar ook obsessief bezig met de president, die overtuigend wordt gespeeld door de Britse acteur Clive Owen (met een neusprothese). De serie laat er zo geen twijfel over bestaan of hun relatie met wederzijdse instemming bestond. De echte slechterik in het verhaal is eerder Lewinsky’s vriendin Linda Tripp, gespeeld door Murphy’s muze Sarah Paulson, die onherkenbaar is onder haar pruik, protheses en schoudervullingen.

Het is Tripp die, gedreven door een hang naar erkenning en een wrok tegen Clintons Witte Huis, de affaire meldt bij de FBI. En daarmee de jonge Lewinsky de bekendste en meest veroordeelde vrouw van Amerika maakt.

Impeachment is niet het sterkste seizoen van American Crime Story, maar biedt wel een intieme blik op het grootste politieke schandaal van de jaren negentig – mét de goedkeuring van een van de hoofdrolspelers.

Impeachment: American Crime Story is vanaf maandag 30 november wekelijks te zien op Fox (22:00 uur)