In de nieuwste Netflixserie Behind Her Eyes gaat een alleenstaande moeder een driehoeksverhouding aan met een getrouwd stel. Dit ontvouwt zich in een verbijsterende ontknoping.

De ontknoping van Sarah Pinboroughs boek Behind Her Eyes is zo onverwacht, dat haar uitgever in 2017 lezers aanmoedigde om het label #WTFthatending te gebruiken op social media. ‘Wedden om een tientje dat je het einde niet kunt raden’ en ‘Het meest schokkende slot dat je dit jaar zult lezen’ waren enkele promotieslogans van het boek. 

De Britse thriller werd een bestseller en de hashtag veelvuldig gebruikt. Toen Netflix begin februari op Twitter de eerste trailer deelde van de miniserie die nu naar aanleiding van het boek is gemaakt, deden ze dat dan ook met de woorden ‘ja, het boek met *DAT* einde’.

Behind Her Eyes begint met alleenstaande moeder Louise (Simona Brown) die tijdens een zeldzaam avondje uit kennismaakt met David (Tom Bateman), een charmante Schot. Na een paar flirterige drankjes samen, onderbreekt David hun eerste zoen, mompelend dat hij het niet kan. Hij maakt z’n excuses en rent er nog net niet vandoor. De volgende dag snapt Louise waarom: als ze op haar werk ontdekt dat David haar nieuwe baas is en ze tegelijkertijd kennismaakt met zijn vrouw Adele (Eve Hewson).

Maar de hashtag is niet overdreven. Het einde is echt behoorlijk wtf

David (Tom Bateman) en Louise (Simona Brown) in Behind Her Eyes

Het is een psychologische thriller, dus heel verrassend is het niet dat dit nieuws Louise er uiteindelijk niet van weerhoudt om toch iets met David te beginnen. En ook de vriendschap die zich na een toevallige ontmoeting tussen haar en Adele ontwikkelt, waardoor er een driehoeksverhouding ontstaat, is niet direct origineel. Maar het verhaal belooft al snel dat er meer speelt onder de oppervlakte. 

Zo heeft Adele – die soms meer doet denken aan een ietwat duistere Stepford Wife dan een warmbloedig mens – een psychiatrisch verleden dat in flashbacks voorbijkomt en zit ze zwaar onder de medicijnen. Haar relatie met David is gespannen en duidelijk ingewikkeld. En zowel Adele als Louise lijden aan vreselijke night terrors met lucide dromen. ‘Ze zijn alle twee gelukkiger met mij dan met elkaar,’ zegt Louise tegen een vriendin over haar relaties met David en Adele. En ook Louise krijgt van beiden iets dat ze in haar eigen leven mist.

De miniserie telt zes afleveringen, en rond het middenstuk beginnen die beloofde wendingen te komen. Wat deze zijn, zullen we uiteraard niet verklappen. Maar de hashtag is niet overdreven. Het einde is echt behoorlijk wtf (al is het ergste detail weggelaten voor tv). Voor sommige kijkers is de grote onthulling waarschijnlijk een genot, voor andere weer veel te ver gezocht. En er is maar één manier om uit te vinden in welke categorie je valt.

Behind Her Eyes is nu te zien op Netflix