In de nieuwe Vlaamse psychologische roadthriller GR5 loopt een groep twintigers de route na waarop hun vriendin Lisa spoorloos verdween.

De ‘GR5’ (Grande Randonnée 5, red.) is een van de populairste lange wandelroutes in Europa. Een waarbij de Nijmeegse Vierdaagse toch wat bleekjes afsteekt: 2290 kilometer. Een geoefende wandelaar is er gemiddeld zo’n drie tot vier maanden zoet mee. De route loopt van Hoek van Holland door de Ardennen en de Alpen tot aan Nice aan de Franse Riviera. Genoeg te zien dus, maar bepaald geen kinderspel; de route vergt maandenlange voorbereiding.

In de nieuwe Vlaamse psychologische roadthriller GR5 besluit een vriendengroep om zich aan deze wandelroute te wagen. Hun vriendin Lisa verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze in haar eentje deze tocht maakte. Het is nog altijd volstrekt onduidelijk wat er met haar is gebeurd. Is ze onderweg verongelukt? Is ze ergens van de weg geplukt door iemand met kwade bedoelingen? De politie houdt het op zelfmoord, maar daar weigeren vrienden en familie zich bij neer te leggen.

Ze besluiten dezelfde route afleggen als eerbetoon aan Lisa én als verkapte ontsnapping aan het dagelijks leven. De herinnering aan Lisa moet levend worden gehouden, maar ondertussen worstelen de twintigers ook met schuldgevoelens, eenzaamheid en lichamelijke klachten. Daarnaast hopen de vrienden een antwoord te vinden op die ene overkoepelende vraag: wat is er precies met Lisa gebeurd, vijf jaar geleden? 

Indra Cauwels als Lisa in GR5

De vrienden hopen tijdens de wandeltocht ook weer dichter tot elkaar te komen, maar de onderlinge sfeer raakt al snel bedrukt wanneer Lisa’s vader zich op het laatste moment bij het gezelschap voegt. En om het allemaal nog wat complexer te maken, draait een van de personages tijdens de wandeling ook nog een documentaire over de verdwijning (‘Looking for Lisa’). Het leidt onvermijdelijk tot spanningen, zeker omdat er onderweg sowieso weinig privacy is, en de last van het verleden voortdurend voelbaar is.

De GR5 vormt in ieder geval een meer dan verdienstelijk decor. De serie werd grotendeels chronologisch opgenomen en daardoor volledig op locatie gefilmd. De crew filmde op zo’n vijftig verschillende locaties in Europa, en dat is te merken: GR5 werkt prima als spannende dramaserie, maar de meest intrigerende hoofdrolspeler is toch echt de route zelf. Het levert schitterende beelden op, waardoor je bijna het verlangen voelt om zelf de wandelschoenen aan te trekken. Bijna.

GR5 is vanaf zondag 22 maart te zien op Eén (21.00-21.55 uur)

Meer serietips

Meer over GR5