YouTube-serie Impulse oogt als de zoveelste doorsnee sciencefictionserie, maar is vooral een karakterstudie van een getraumatiseerde tiener.

Wie de beginscène van Impulse ziet, denkt vermoedelijk direct dat hij naar een obscure B-film zit te kijken. We zien twee mannen vechten terwijl ze heen en weer ‘teleporteren’ tussen een ijsberg en drukke metro vol verwarde passagiers. De pilot zet de kijker daarmee enigszins op het verkeerde been, want het is een van de weinige spectaculaire actiescènes die we in de serie zien.

Impulse - waarvan het tweede seizoen nu op YouTube staat - draait om Henry (Maddie Hasson). Haar moeder is toe aan haar zoveelste relatie, en dus belandt Henry niet voor het eerst in een nieuw huis en nieuwe gezinssituatie. Om het aanpassingsproces nog wat te bemoeilijken, krijgt Henry op school een merkwaardige aanval. Later ontdekt ze dat dit slechts een voorbode is van de ‘teleportatiekrachten’ waarover ze blijkt te beschikken.

Niet veel later wordt Henry tijdens een lift naar huis ook nog lastiggevallen door een klasgenoot. Een onschuldige kus mondt uit in een nare aanranding, waarna ze (onbewust) haar krachten inzet om zich uit de situatie te werken. De jongen belandt daarbij in een coma, terwijl Henry moet zien te dealen met de schokkende gebeurtenis én met haar pas ontdekte ‘gave’.

Maddie Hasson als Henry in Impulse

Bovennatuurlijke krachten

Het knappe aan Impulse is dat de bovennatuurlijke premisse en het gelaagde drama elkaar nauwelijks bijten. Tekenend is een scène in de tweede aflevering, waarin Henry hoort dat haar aanrander uit zijn coma is ontwaakt. Het brengt de bovennatuurlijke krachten in haar naar boven, maar we zien vooral een jonge tiener die geconfronteerd wordt met een trauma. Waar de aanranding in verkeerde handen een gemakzuchtig plotmechanisme had kunnen worden, hebben de makers hier vooral oog voor de emotionele impact. Wat ook helpt, is de sterke hoofdrol van Hasson, die moeiteloos schakelt tussen breekbare tiener en stoere opstandige.

Toch zijn het niet alleen maar voltreffers: de makers willen vooral in de eerste aflevering zoveel hokjes aanvinken, dat het soms wat al te ambitieus wordt. Bovendien komt lang niet alles even goed uit de verf: er is een verdwaalde verhaallijn over lokale drugshandel die weinig toevoegt, en het bovennatuurlijke element wordt er soms wel erg geforceerd bijgesleept.

Over de hele linie is Impulse echter vooral een geslaagde karakterstudie van een getroebleerde tiener, effectief aangevuld met een vleugje sciencefiction. Met de grimmige ondertoon en focus op karakterontwikkeling, is de serie bovendien afwijkend genoeg om boven het maaiveld uit te steken. Gelukkig maar: doorsnee superhelden zien we al genoeg.

Meer over Impulse