In de Britse miniserie Summer of Rockets raakt een Russisch-Joodse uitvinder bevriend met een prominent echtpaar. En dan staat MI5 op de stoep.

We schrijven 1958. De Koude Oorlog bevindt zich in een verhitte fase, nu de ruimtewedloop tussen de Russen en Amerikanen in volle hevigheid is losgebarsten. Geen wonder dat de angst in het Westen sluipenderwijs toeneemt. We aanschouwen de ontwikkelingen door de ogen van de Russisch-Joodse Samuel Petrukhin (Toby Stephens) en zijn gezin. Petrukhin is gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve hoortoestellen, en mag onder meer Winston Churchill tot zijn cliënten rekenen.

Petrukhin lijkt zich daarmee te hebben opgewerkt tot de Britse hogere sociale klasse, maar schijn bedriegt: al snel wordt duidelijk dat we met een klassieke outsider van doen hebben. De illusie van sociale stijging wordt voor de eerzuchtige Petrukhin vooral pijnlijk zichtbaar wanneer hij zich in aristocratische kringen begeeft. Totdat hij de getormenteerde Kathleen (Keeley Hawes) ontmoet, die gevangen zit in een futloos huwelijk met haar man, vooraanstaand parlementslid Richard Shaw (Linus Roache).

Na een incident met zijn zoon raakt Petrukhin bevriend met het echtpaar. Wat hij dan nog niet weet, is dat de Britse geheime dienst MI5 over zijn schouder meekijkt: de combinatie van Petrukhins expertise en zijn contacten met de Shaws, maakt hem tot een bijzonder interessante rekruut. Petrukhin moet informatie gaan verzamelen over zijn invloedrijke vrienden, die verdacht worden van spionage voor de Russen. Zijn wens om geaccepteerd te worden door de hogere klasse leidt hem zo stapsgewijs richting zijn ondergang, vooral wanneer hij klem komt te zitten tussen zijn spionagewerk en zijn hechte band met Kathleen.

Intriges alom dus, maar de serie heeft ook een semi-autobiografisch tintje. Regisseur en schrijver Stephen Poliakoff baseerde Petrukhin op zijn eigen vader: eveneens een Russisch-Joodse uitvinder die jarenlang streed om zich te ontworstelen aan zijn roots. Het maakt dat Summer of Rockets zich vooral laat bekijken als allegorie over uitsluiting (Petrukhin) en eenzaamheid (Shaw), uiteraard gecombineerd met de vertrouwde wetten van de spionagethriller. Mocht dit alles de kijker niet genoeg bekoren, zijn daar altijd nog de elegante dialogen en stijlvolle portrettering van de tijdsgeest. Met Britten aan het roer hoeven we wat dat betreft immers nooit te wanhopen.

Summer of Rockets is vanaf zondag 14 juli te zien op BBC First (21.00-22.15uur)