In de Vlaams-Nederlandse misdaadserie Undercover (nu te zien op Netflix) speelt de onderwereld van Noord-Brabant en Limburg de hoofdrol – en dat alles op de camping.

Het gaat goed met de Nederlandse drugshandel. In 2017 was alleen al de verkoopwaarde van xtc en amfetamine 18,9 miljard euro en werden er maar liefst 972 miljoen xtc-pillen geproduceerd in Nederland. Dat alles blijft niet onopgemerkt: het onderwerp is op tv goed vertegenwoordigd in misdaadseries als Hollands Hoop, Mocro Maffia en vanaf zondag 24 februari Undercover.

Waar Hollands Hoop (van de VPRO, Vara en NTR) zich focust op Groningen, speelt de Videolandserie Mocro Maffia zich af in Amsterdam. In Hollands Hoop transformeert Fokke Augustinus, nadat hij zijn vaders boerderij erft, een uitgestorven dorp tot een gevaarlijk drugsimperium. En dat is minder vergezocht dan het lijkt: uit het Trouw-onderzoek ‘De Staat van de Boer’ blijkt namelijk dat maar liefst vijftien procent van de boeren ooit benaderd is door criminelen. Ook in Mocro Maffia van Videoland, dat draait om rivaliserende bendes, zijn de overeenkomsten met de actualiteit onmiskenbaar. Zo verschijnt er in een scène op een schoolplein een afgehakt hoofd, wat refereert aan het hoofd van Nabil Amzieb dat in 2016 gevonden werd voor de Amsterdamse shisha-lounge Fayrouz. Beide dramaseries werken momenteel aan een nieuw seizoen.

Kevin Janssens, Frank Lammers en Raymond Thiry in Undercover

In de realiteit gewortelde series dus, alleen werd een belangrijk deel van Nederlandse onderwereld nog onderbelicht: het grensgebied van Noord-Brabant en Belgisch Limburg. De Netflix Original-serie Undercover, van VRT, Dutch Filmworks en De Mensen, brengt daar verandering in. De Vlaams-Nederlandse serie speelt zich af op een camping in pittoresk Limburg, waar tussen de spelende kinderen, de barbecues en het bakkerijtje, de grootste xtc-producent van de wereld rondloopt. De agenten Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim de Rooij (Anna Drijver) duiken hier in de schimmige wereld van de xtc. Ze doen zich voor als stel en nemen hun intrek in de caravan naast drugscrimineel Ferry Bouman (Frank Lammers). Het gaat er gezellig aan toe, maar elke misstap kan levensgevaarlijk zijn. Volgens de voice-over is Limburg immers ‘het Colombia van de xtc’.

Waar andere misdaadseries zich afspelen in duistere cafés, loopt de belangrijkste man hier in zijn zwembroek over de camping. Dat maakt Undercover verfrissend om naar te kijken. Ook zorgen de vet aangezette Limburgse en Brabantse types, zoals komisch talent Elise Schaap als Ferry’s vrouw, voor de nodige luchtigheid tegenover de moorden en andere gruwelijkheden.

Undercover werd eerder uitgezonden op Eén en is nu te zien op Netflix

Meer over Undercover