Ontsnappen uit de tentakels van de Siciliaanse maffia is nagenoeg onmogelijk, bewijst het Italiaanse politiedrama Maltese, van de makers van Gomorra.

De duistere kern van de Italiaanse beschaving blijft fascineren. Na het ijzersterke Gomorra start 6 augustus op Canvas het achtdelige Maltese, dat zich afspeelt in het Siciliaanse kustplaatsje Trapani in de jaren zeventig. Het stadje is in die tijd belangrijk territorium voor de Cosa Nostra, een grootschalige, nog immer actieve Siciliaanse maffiaorganisatie. 

De Cosa verkeert in haar hoogtijdagen en Trapani geldt als ideale uitvalsbasis om de criminele tentakels nóg verder uit te spreiden. Ga maar na: een open kustlijn, de lokale politici diep in de broekzak en toegang tot een strategisch gelegen vliegveld aan de westkust. Best praktisch, omdat vooral de heroïne-export richting Amerika explosief groeit. 

Hoofdpersoon in de serie is de idealistische politie-inspecteur Dario Maltese, die vanuit Rome terugkeert naar zijn geboortegrond om de bruiloft van een jeugdvriend bij te wonen. Al snel trekt een tragische gebeurtenis in het stadje hem diep een duister moeras in, waarna Maltese alles in het werk stelt om Trapani los te maken uit de wurggreep van de maffia.

Marco Leonardi, Francesco Scianna, Antonio Milo en Paolo Ricca in Maltese

De makers hoefden voor het merendeel van plot en personages in de serie vaak slechts te putten uit de woelige Italiaanse geschiedenis, omdat de dagelijkse realiteit vaak verontrustend genoeg was. De schrijvers baseerden het personage van Maltese op inspecteurs die in de 'loden' jaren zeventig weerstand probeerden te bieden aan de machtige rol van de maffia, vastberaden om het verrotte systeem in de kern te raken. Stadjes als Trapani waren immers slechts symptomatisch voor een ziekte die zich veel verder uitstrekte. 

Wat dat betreft zit de serie op één lijn met Gomorra, want ook in Maltese is bar weinig ruimte voor optimisme. De gewone bevolking leeft dagelijks tussen hoop en vrees, voortdurend omringd door excessief geweld. Het kwaad laat zich hier dan ook niet herleiden tot één persoon, maar zit verankerd in de samenleving, de cultuur en het straatbeeld. En hoewel de toon van de serie inktzwart is, wordt die uitzichtloosheid wél gevangen in een betoverend Italiaans zomerlicht. Maar in datzelfde daglicht wacht de donkere leegte van de dood dagelijks op elke straathoek.

Maltese is vanaf 6 augustus te zien op Canvas (22:10-00:05)