Donald Glover – stand-up comedian, schrijver, tv- en filmacteur, muzikant, performance artist, dj én regisseur – tekent voor Atlanta, een meesterlijke serie over zwart Amerika.

Atlanta, de serie (1)

In simpele bewoordingen is Atlanta het verhaal van Earn (Donald Glover), een jonge college drop-out die van salarisstrook naar salarisstrook (en van huis naar bed naar bank naar auto) leeft. Als zijn neef Alfred (Bryan Tyree Henry) naam begint te maken als rapper ‘Paper Boi’, werpt Earn zich op als diens manager. Samen bewegen ze zich door de rap- en muziekscene van Atlanta in de zoektocht naar snel geld en een beetje erkenning.

Paper Boi (1)

Paper Boi, Paper Boi / Always ’bout that paper, boy / If you ain’t on your grind and you flexin’, you’s a hater, boy

Atlanta, de stad

Atlanta, Georgia is het economische en culturele hart van Amerika’s Deep South. Coca Cola werd er geboren, net als Martin Luther King en de burgerrechtenbeweging. Tegelijkertijd vind je niet ver van de stad Stone Mountain, waar de drie generaals van het Confederate Army uit de Amerikaanse Burgeroorlog zijn vereeuwigd.

Een stad van contrasten dus, waar je net zo goed de oorsprong vindt van rock à la The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd als de Atlanta-hiphop van onder andere OutKast, T.I. en Ludacris.

Atlanta, de serie (2)

Twin Peaks met rappers,’ zo omschreef Donald Glover – naast hoofdrolspeler ook bedenker, schrijver en incidentele regisseur – zijn eigen show al. Nee, je komt hier geen Evil BOB of iets anders demonisch tegen: Atlanta heeft eerder iets dromerigs, waarin ruimte is voor alles, van een zwarte Justin Bieber tot bizarre reclameparodieën, vreemde dialogen met nog vreemdere mensen en alles daartussenin. De meest simpele bewoordingen doen geen recht aan Atlanta, dat met nagenoeg elke aflevering zijn eigen format op zijn kop zet.

Donald wie? (1)

Donald Glover is stand-up comedian, schrijver, televisie- en filmacteur, muzikant, performance artist, dj én regisseur. Hij scoorde in 2006 een viral hit met de sketch 'Bro Rape', werkte als schrijver voor komediekoningin Tina Fey achter de schermen van sitcom 30 Rock, speelde de goedlachse maar dommige Troy in Community, bracht drie albums uit als rapper Childish Gambino, creëerde Atlanta en speelt de rol van Lando Calrissian in Solo: A Star Wars Story.

Atlanta, de serie (3)

‘Het is het deel van Atlanta dat je normaal niet ziet, omdat dat “niet interessant” zou zijn, omdat dat niet verkoopt. Maar ik wist dat er een vraag naar was, naar dat Atlanta, alleen niemand wist hoe ze het moesten verkopen. Ik wel. Het moet gewoon voelen alsof je zwart bent.’ – Donald Glover tegen Business Insider.

All black, all new (1)

Atlanta wordt door nagenoeg alleen zwarte mensen geproduceerd. De cast is, op enkele gastrollen na, zwart. Het team achter de schermen, met uitzondering van regisseur Hiro Murai: zwart. Het schrijversteam: zwart. Tot zover eigenlijk de logische keuze (het gaat tenslotte over zwart Amerika), nu de gewaagde: de serie is vrijwel compleet gemaakt en geschreven door mensen zonder televisie-ervaring.

All black, all new (2)

De schrijvers van Atlanta zaten niet op een kantoor, maar in een huis en kregen de basics van televisie maken aangereikt door Glover, die hiermee desalniettemin voor het eerst zelf een televisieserie runde. Daarna werd net zo goed alles losgelaten en kreeg creativiteit de vrije hand. Met als gevolg een serie die het echte leven feilloos benadert en tegelijkertijd zo ver mogelijk afstaat van doorsnee tv.

Paper Boi (2)

De daadwerkelijke zanger van het nummer ‘Paper Boi’ is Stephen Glover. Inderdaad, het jongere broertje van, en zelf ook rapper onder de naam Stephen G. Lover. Hij studeerde aanvankelijk chemical engineering maar ging in 2012 Donald achterna en maakt nu deel uit van het Atlanta-schrijversteam.

Donald wie? (2)

Donald Glover en zijn broer Stephen groeiden op in Stone Mountain, Georgia in een gezin van Jehova’s getuigen. Met uitzondering van Star Wars – vader Glover was minder streng in de leer – en cassettetapes met daarop geluid van The Simpsons-afleveringen, bleef hun entertainment beperkt tot wat ze buiten de deur konden vinden of zelf verzonnen. De twee vermaakten zich daarop met talloze nepreclames, -series en -films.

Planet Earth

‘Ik vind het geweldig dat er iets is dat zowel geweld als seks heeft en dat we aan kinderen kunnen laten zien met de boodschap: “Dit is hoe het is.” Dat is wat ik ook met deze serie wil. Dit is het leven; we doen dit niet om te provoceren.’ – Donald Glover tegenover Rolling Stone.

Childish Gambino

Naast televisiemaken, begeeft Glover zich zelf ook in het rapwereldje. In 2011 bracht hij onder de naam Childish Gambino zijn eerste hiphopalbum uit: Camp. Zowel zijn alias als albumtitel zeggen in dit geval al genoeg: naast serieuze teksten focuste de rapper vooral op humor en woordgrappen. Waarmee hij ook zichzelf – acteur met een muziekcarrière, we kennen het tenslotte wel – op de hak nam: ‘You got a mixtape? That’s fantastic, but everybody thought it was jokes though. I know Donald Glover, he weak man, he campy.’ Na drie van zulke albums (overigens allemaal bestsellers), gooide hij het in 2016 over een andere boeg: “Awaken, My Love!” werd een psychedelische soul- en funkplaat die hem onder andere een Grammynominatie opleverde. Hij lanceerde het album met een driedaags festival bij Joshua Tree, waar muziek, kunst en technologie versmolten: de elpee werd geleverd met een virtual reality-bril en een app waarmee delen van het concert terug te zien waren.

Prijzenkast

  • Critics’ Choice Television Awards: Beste acteur in een komedieserie (Donald Glover)
  • Golden Globes: Beste komedieserie
  • Golden Globes: Beste acteur in een komedieserie (Donald Glover)
  • Primetime Emmy Awards: Beste acteur in een komedieserie (Donald Glover)
  • Primetime Emmy Awards: Beste regie in een komedieserie (Donald Glover)
  • AFI Award voor 'TV Program of the Year (2017 & 2019)

Atlanta (twee seizoenen) is in Nederland te streamen op Disney+

Meer over Atlanta