Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, op het eerste gezicht een rommeltje, blijkt een fascinerend, knap in elkaar gestoken mysterie.

Als een reeks onverklaarbare, spannende gebeurtenissen je leven compleet op zijn kop zet, is dat een teken dat je betrokken bent bij een van de zaken van detective Dirk Gently (Samuel Barnett). De ‘holistische detective’ doet namelijk onderzoek op basis van de filosofie dat ‘alles’ in het universum met elkaar verbonden is. In het eerste seizoen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency krijgt de detective te maken met piccolo Todd Brotzman (Elijah Wood), een ogenschijnlijk onschuldig slachtoffer van het leven, diep in de schulden en daarnaast belast met de zorg voor zijn zieke, hulpbehoevende zus. Als Brotzman per toeval een bloederige driedubbele moord ontdekt in een hotelsuite wordt hij prompt ontslagen. Omdat hij dan weinig te verliezen heeft, wordt Brotzman op aandringen van Gently diens assistent. Samen lossen ze de hotelmoorden én een ontvoering op.

Als blijkt dat de op het eerste gezicht onverklaarbare tandafdrukken in de lijken in de hotelsuite van een hamerhaai zijn, zou je als kijker kunnen afhaken. Wie volhoudt ziet zijn geduld echter ruimschoots beloond. Want hoe absurd sommige details ook lijken, uiteindelijk zijn ze allemaal naadloos met elkaar verweven in een fascinerend, knap in elkaar gestoken mysterie, waarvan de uitkomst niet te voorspellen is. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is gebaseerd op de boeken van Douglas Adams, het bekendst als auteur van de komische sciencefictionserie The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Hij omschreef zijn Gently-verhaal als een ‘geweldig goed detective-spook-horror-tijdreis-romantische-musical-comedy-epos’. Die omschrijving komt aardig overeen met het allesomvattende genre van de serie, waarin geweld, emotie en humor hand in hand gaan.

Een andere aantrekkelijke eigenschap van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is de veelvoud aan kleurrijke personages. Opvallend en ongewoon is dat elk van hen een cruciale bijdrage aan het verhaal levert. Bovendien zijn het stuk voor stuk gelaagde personages, van wie meer dan eens de eerste indruk moet worden bijgesteld. Zo ontwikkelt de charmante zus van Brotzman zich van zielig vogeltje tot een avontuurlijk, voor de duvel niet bang bendelid dat zich aansluit bij een luidruchtig en vernielzuchtig clubje dat zich de Rowdy 3 noemt. Broer Todd doet in het begin nog het meest denken aan de immer zuchtende en steunende Frodo Baggins uit Lord of the Rings, inclusief ontredderde oogopslag. Maar als gaandeweg de queeste zijn rafelranden zichtbaar worden, wordt ook hij een steeds boeiender personage.

Still uit het tweede seizoen van Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Kijkcijfers

Wie het eerste seizoen knotsgek en chaotisch vond, kan zijn borst nat maken voor het vervolg. De eerste aflevering valt midden in een nieuw avontuur, dat begint in een parallelle wereld waarin onder meer geduelleerd wordt met scharen ter grootte van een zwaard. Het tweede seizoen is helaas wel meteen het laatste, maakte BBC America in december bekend, na uitzending van de laatste aflevering. ‘Dirk Gently bracht een groep ongelooflijk getalenteerde, creatieve mensen bij elkaar om iets origineels te maken waarin gevierd wordt hoe raar en geweldig het universum kan zijn. We zijn trots op de samenwerking met de schrijvers, producenten en acteurs die deze schitterende wereld hebben gecreëerd.’ Aldus BBC America, in een verklaring. Vermoedelijk heeft de producent de serie afgerekend op de tegenvallende kijkcijfers, zo’n 250.000 per aflevering. Dirk Gently heeft dan een relatief kleine, maar zeer enthousiaste fanschare opgebouwd. De omroep wordt verweten kwantiteit belangrijker te vinden dan kwaliteit, iets wat blijkbaar indruist tegen de verwachtingen die men van de BBC heeft.

De teleurgestelde fans hebben hun hoop gevestigd op coproducent en distributeur Netflix, om alsnog een derde seizoen uit te brengen, maar daar is vooralsnog niets over bekend. De verklaring van BBC America eindigde veelzeggend met de volgende woorden van auteur Douglas Adams: ‘Ik ben misschien niet gegaan waar ik naartoe wilde, maar ik denk dat ik uitgekomen ben waar ik moest zijn.’

Het tweede seizoen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is sinds 5 januari te zien op Netflix. Seizoen 1 is daar ook nog te zien.

Max Landis

Max Landis (1985, VS) is de bedenker, schrijver en uitvoerend producent van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Hij is de zoon van de beroemde regisseur en producer John Landis, onder meer bekend van The Blues Brothers, Coming to America en An American Werewolf in London. Max werkt aan een remake van deze iconische horrorfilm. Dat doet hij zonder de zegen van zijn vader, blijkt uit een interview met filmsite Collider. Daarin zegt John Landis dat hij zijn zoon heeft geadviseerd af te zien van de remake, omdat hij zichzelf in een lastige positie zou plaatsen. Een lichtpuntje: John Landis verwacht niet dat de film slechter zal zijn dan het geflopte vervolg An American Werewolf in Paris uit 1997.

Ondertussen timmert Max stevig aan de weg. Zo schreef hij de eerste Netflix-blockbuster Bright, die ondanks lauwe kritieken uitstekend bekeken werd. Als reactie op de release kwam eind december echter ook een verontrustende stroom #MeToo-beschuldigingen op gang aan het adres van Max Landis. Begin januari werd bekend dat Netflix een vervolg van Bright heeft besteld, maar zonder zijn medewerking.

Meer over Dirk Gently's Holistic Detective Agency