Zaterdag 24 maart begint het zevende seizoen van Homeland op NPO 3. Moeten we daar nog wel aan beginnen?

Ha, daar is-ie weer, het jaarlijkse Homeland-dilemma. Toch maar weer verder kijken, omdat de serie vaak zo spannend is? Of eindelijk eens afhaken, vanwege de hoge irritatiefactor? Voor wie na zes seizoenen nog altijd op de wip zit: een analyse van de meest omstreden elementen, met concluderend kijkadvies.
(Let op: spoilers voor achterlopers.)

Carrie

Pro: CIA-agent Carrie Mathison is op zich een sterk personage, met haar bipolaire stoornis die haar obsessieve en associatieve karakter versterkt en daarmee afwisselend een zegen en een vloek is voor haar werk. En ze wordt overtuigend gespeeld door Claire Danes.

Contra: Maar o, wat kan die Carrie op de zenuwen werken, met haar koppigheid en gejank.

Conclusie: Misschien werden de makers Carrie ook een beetje zat, want in de laatste seizoenen is ze opvallend minder hysterisch. (+)

De mannen

Pro: Gelukkig krijgt Carrie geregeld tegengas van een handvol sterke mannelijke personages: mentor Saul, dubieuze Brody, stoere Quinn en heerlijk doortrapte Dar Adal.

Contra: De mannen met wie Carrie romantisch verwikkeld raakt, hebben de neiging vervelende zeurpieten te worden (Brody in seizoen drie, Quinn in seizoen zes).

Conclusie: De makers wisten duidelijk ook geen raad meer met die twee, dus werden ze doodleuk uit de weg geruimd. Weinig subtiel, wel effectief. (+)

Het drama

Pro: Homeland excelleert in spannende premisses: is Brody een terrorist, komt er een aanslag in Berlijn, is de hele CIA-top corrupt? Dat levert boeiende psychologische dilemma’s op.

Contra: Zodra spionage of politiek geen rol spelen, daalt de serie onmiddellijk af naar soapniveau. Brody’s gezinsleven, Carries moederschap, de romantische lijntjes: het zal allemaal wel.

Conclusie: Homeland is een eersteklas thriller, maar een matig drama. (-)

De geloofwaardigheid

Pro: Volgens echte CIA’ers wordt de War on Terror in Homeland (vooral in de verhalen buiten de VS) best realistisch verbeeld. De plots zijn vaak razend actueel; vorig jaarover nepnieuws, populisme en een paranoïde president. Die thema’s zullen in het komende seizoen worden voortgezet.

Contra: De zwakste schakel is hier Carrie zelf. Hoe lang kan een CIA-agent worden aangehouden die zware medicijnen slikt, een drankprobleem heeft, relaties aanknoopt met collega’s, continu orders negeert en absurde risico’s neemt? Blijkbaar eindeloos.

Conclusie: Op dit punt is Homeland misschien wel het frustrerendst en onevenwichtigst: het ene moment scherp en urgent, het volgende bespottelijk. (+/-)

De lengte

Pro: Het tempo ligt meestal hoog, en twaalf afleveringen per seizoen is te overzien.

Contra: Als kijker word je soms tot gekmakens toe aan het lijntje gehouden. Vooral de verhalen rond Brody en Quinn sleepten zich oeverloos voort.

Conclusie: Er is inmiddels bekendgemaakt dat seizoen acht het laatste wordt. Dus dat houdt de boel overzichtelijk. (+)

Slotconclusie

Twee minnen, vier plussen. Toch maar weer kijken dus.
 

Het zevende seizoen van Homeland is vanaf zaterdag 24 maart wekelijks te zien op NPO 3, 20.20-21.25 uur