Een groot deel van serie vijf van Orange is The New Black circuleerde al, maar nu is alles legaal en integraal te zien.

Een losgeldbrief: het klinkt al knullig en dat was het eigenlijk ook. Eind april maakte hackerscollectief TheDarkOverlord bekend dat het in het bezit was gekomen van het nieuwste seizoen van Orange is the New Black, een van Netflix’ populairste series. Of de wereldwijde streamingdienst daar wellicht wat losgeld voor wilde betalen (naar verluidt dertig bitcoins, ongeveer 45.000 dollar), anders zouden de afleveringen op het internet gekwakt worden. Een ruime maand voor de eigenlijke releasedatum.

Ergens wel toepasselijk, aangezien Orange is the New Black zich afspeelt in een vrouwengevangenis – al zit dan weer geen van de hoofdpersonages vast voor chantage of piraterij.

Enfin, Netflix gaf geen krimp en zodoende werden tien van de dertien afleveringen gelekt. Inderdaad, niet eens de hele set. En toen? Niets. Niets bijzonders, in ieder geval.

Sinds de komst van allerlei betaalbare en kwalitatieve on demand-diensten als Netflix en bijvoorbeeld Spotify heeft illegaal downloaden aan impact ingeboet. Niet dat we het minder doen – er zijn cijfers die laten zien dat we zelfs meer downloaden dan ooit, maar degelijke, zo niet betere alternatieven zijn simpelweg meer voorhanden. Je hoeft niet meer te downloaden om up to date te blijven met de buitenlandse output van films en series, als je dat niet meer wil. Je krijgt het hele pakket zo in je schoot geworpen, in HD.

In dit geval moesten de voorpiepers daarbij evengoed wachten op de laatste drie afleveringen van dit seizoen, dat opnieuw belooft bijzonder te zijn.

Het verhaal begint waar het vorige seizoen eindigde, met een gevangene, een bewaker, een pistool en de Litchfieldgevangenis op het randje van een spektaculaire prison riot. We verklappen niets als we zeggen dat de drie daaropvolgende dagen – de nieuwe reeks speelt zich nagenoeg in real time af – intens zijn en dat vertrouwde thema’s als recht, onrecht, macht en onmacht aan bod zullen komen in de inmidels bekende OitNB-stijl. Een stijl die we bij VPRO Cinema vaker hebben bezongen: donkerkomisch, schaamteloos, divers en actueel. Om dat allemaal in zijn volle glorie te zien willen we best even wachten.

Het vijfde seizoen van Orange is the New Black is vanaf 9 juni te zien op Netflix.

Meer over Orange is the New Black