In een slaperig dorpje lopen de gemoederen hoog op wanneer een gemeenteraadslid overlijdt. Het dorp blijkt minder vredig en onschuldig dan verwacht. Verfilming van J.K. Rowlings eerste post-Potter-roman.

Het slaperige plaatsje Painswick in Gloucestershire was afgelopen zomer in rep en roer toen er in de winkelstraat ineens een zaak met sexy lingerie verscheen: Samantha’s Boudoir. Sommige bewoners spraken er schande van, anderen probeerden gelijk hun slag te slaan. Maar de voorbijgangers die zich binnen waagden, kwamen zonder stout ondergoed weer naar buiten, want het betrof hier een filmset.

Painswick is een van de drie plaatsjes waar The Casual Vacancy werd opgenomen, een miniserie die vanaf deze week bij de BBC te zien is . Het is de verfilming van de eerste roman die J.K. Rowling afleverde na Harry Potter, en het zou best eens kunnen dat de serie dit keer beter is dan het boek . Niet dat A Casual Vacancy zo beroerd was. Rowling durfde in elk geval een heel nieuwe weg in te slaan met een volwassen roman waarin drugs, verkrachting, prostitutie en zelfmutilatie aan de orde van de dag zijn, en dat allemaal in een ogenschijnlijk vredig provinciestadje.

Amper drie maanden na verschijning van het boek, in september 2012, tekende de BBC al voor de verfilming. De vreugde was groot toen bekend werd dat Michael Gambon, die zes keer te zien was als Perkamentus/ Dumbledore in de Harry Potter-films, ook nu weer van de partij is. Hij neemt de rol van de locale kruidenier Howard Mollison voor zijn rekening. In het boek is deze Howard morbide obees, maar de Daily Mail publiceerde foto’s van Gambon op de set waarop te zien is dat dat detail gesneuveld is. Sir Michael, 73 inmiddels, ziet er in zijn kobaltblauwe pyjama nog patent uit. 

The Casual Vacancy is 30 april en 1 mei te zien op HBO Nederland.