Ze was er zelf flink van ondersteboven, maar het was verdiend: Gina Rodriguez ging vorig weekend naar huis met een Golden Globe voor beste komedieactrice. Ze won hem voor Jane the Virgin (tevens beste komedie). En laat u alstublieft niet afschrikken door die titel. Jane the Virgin is een modern sprookje in een kleurrijk, over de top telenovela-jasje.

Kijken of u het bij kan houden: Jane is een 23-jarige latino vrouw, die woont met haar losbandige moeder en een streng religieuze oma. Ze heeft al drie jaar een serieuze vriend, Michael, maar is nog maagd. De reden daarachter maakt eerder genoemde oma duidelijk in de fantastische openingsscène, in het Spaans en met een (dan nog) prachtige bloem als rekwisiet. So far, so good. Maar dan wordt Jane per ongeluk kunstmatig geïnsemineerd bij de dokter (ja, echt) en blijkt ze zwanger van Rafael. Dat is niet alleen een vroegere crush, maar ook haar baas. Hij staat op het punt te scheiden van zijn vrouw, die zo haar eigen duistere plannen heeft. Helemaal brandschoon is Michael trouwens ook niet. En dan is er nog Jane’s onbekende vader.

Klinkt als een soap, niet? Dat is het ook. Gebaseerd op het Venezolaanse Juana la virgen, is Jane the Virgin wat je noemt een Amerikaanse telenovela. Met over de top plotlijnen, kleurrijke personages en sets, maar onder het laagje melodrama zit een groot kloppend hart. Haar leven is dan wel bizar, maar aan Jane zelf is niets nep. De hiervoor bij het grote publiek onbekende Gina Rodriguez is de gouden greep: zelfverzekerd onzeker, knap en grappig.

And the Golden Globe goes to…

" Deze prijs is niet alleen voor mijzelf, hij vertegenwoordigt een cultuur van mensen die zichzelf terug willen zien als helden," vertelde Rodriguez in haar dankwoord. Bijna twintig procent van Amerika is latino, maar op televisie zie je dat zelden terug (tenzij er een kamermeisje of bendelid nodig is). Jane en haar vrienden zijn studenten, hoteleigenaren, acteurs en meer. Spaans en Engels wisselen elkaar continu af en dat geeft de serie zijn eigen sfeer. (Complimenten ook voor het gebruik van een vertelstem, dat is altijd een plus.) Recensenten zijn sinds de pilot al laaiend enthousiast.

Een modern sprookje dus, voor zowel Jane als Gina. De eerste negen afleveringen zijn inmiddels uit; kunt u die mooi nog even kijken voordat de serie maandag word hervat.

Leestip: ' Jane the Virgin' Star Gina Rodriguez Wants to Be the Latino Meryl Streep bij The Hollywood Reporter.