Zaterdag is het Valentijnsdag: vrijgezellen, blijf thuis en kijk You’re the Worst, een gitzwarte maar niet minder romantische komedie. Koppels: koop bloemen, ga uit eten en kijk na gedane zaken samen You’re the Worst.

Een bruiloft. Jimmy heeft net de bruid (niet toevallig zijn ex) diep beledigd , Gretchen staat op de stoep met een gestolen huwelijkscadeau. Ze delen een sigaret en dezelfde avond nog het bed. De volgende ochtend (en de ochtenden daarna) volgt het welles-nietes spel van de moderne romantiek: 'Een relatie? Nee , we hebben gewoon lol samen', 'Ik heb bindingsangst' en 'Dit is mijn, uh, vriend?'. Oftewel, Jimmy en Gretchen zijn voor elkaar gemaakt. Dat hebben ze alleen zelf nog niet helemaal door.

Na zo’n afgezaagde laatste zin zou je af kunnen haken, maar geloof me als ik zeg dat You’re the Worst niet een typische romcom is. Voornamelijk omdat de com hierin net zo belangrijk is als de rom. Jimmy en Gretchen zijn gewoon heel grappig. Twee verschrikkelijk narcistische, verschrikkelijke mensen die elkaar en de wereld om hen heen tot op het bot kunnen fileren. Zelfs onder de meest dramatische momenten zit vaak een (ongemakkelijke) grap.

De ongecensureerde trailer (maar let niet teveel op de seks)

Complimenten gaan niet alleen naar bedenker Stephen Falk en zijn team schrijvers, maar ook naar hoofdrolspelers Chris Geere en Aya Cash. Die namen zullen waarschijnlijk niet echt bekend klinken (hij deed Waterloo Road en twee afleveringen van EastEnders, zij gastrollen in Law & Order en het vroeg gestopte Traffic Light) en dat helpt. Je wil ze beter leren kennen en bovendien is de chemistry tussen de twee echt.

Mijn hart hadden ze in ieder geval in één avond veroverd (er zijn nu tien afleveringen, dus start na het eten en je ligt nog op een degelijke tijd in bed). Om nog maar te zwijgen over Edgar, Jimmy’s huisgenoot. Een oorlogsveteraan met een posttraumatische stressstoornis en een heroïneverslaving zou je niet snel verwachten in een romcom, maar hij past verrassend goed in de rol van toekijkende sidekick. En dat zonder die platte haha-kijk-hem-eens-schreeuwend- wakker-worden humor (oké, één grapje dan). Hij is gewoon eerlijk, oprecht en menselijk.

Menselijk, dat is dan ook het goede woord. Jimmy en Gretchen zijn vooral heel echt. Meer Annie Hall dan Love, Actually of The Notebook. The Graduate, maar dan na het beroemde laatste shot. Er valt weinig te zwijmelen, maar juist veel te lachen. En zo hoort het.

Leestip: I Rewatched Love Actually and Am Here To Ruin it for All of You bij Jezebel