‘Ik denk niet dat Rectify het soort serie is waarbij je tegelijkertijd kan sms’en of je e-mail checken.’ Vanaf woensdag 26 augustus te zien op Canvas.

Wie veroordeeld is voor een misdaad krijgt bij terugkeer in de maatschappij bijna onvermijdelijk te maken met scheve blikken. Met wantrouwen en twijfels. Dat geldt dubbel en dwars voor Daniel Holden, in de nieuwe serie Rectify (vanaf woensdag 26 augustus te zien op Canvas). Daniel (Aden Young) werd op achttienjarige leeftijd veroordeeld voor de moord op en verkrachting van zijn vriendinnetje Hanna. Na bijna twintig jaar op death row – hij stond vijf keer op het punt geëxecuteerd te worden – wordt hij echter alsnog vrijgelaten: nieuw DNA-bewijs zaait twijfel over zijn rol in de moord. Plots staat hij weer buiten de gevangenispoort, om zijn leven opnieuw op te pakken in small town Paulie, in het zuiden van Amerika.

Dan volgt een ingetogen karakterstudie van Daniel en zijn omgeving, een serie met oog voor de kleine, verloren momenten, oog voor stilte en rust. Daniel is tenslotte een man die, als hij zijn cel achterlaat, geen besef meer heeft van tijd, van licht, van vrijheid. Die in feite niet meer weet wat leven is. Het flitst aan hem voorbij en slechts heel voorzichtig ontvouwt zich een nieuw bestaan.

‘Ik denk niet dat het een serie is waarbij je ook tegelijkertijd kan sms’en en je e- mail kan checken,’ vertelde bedenker Ray McKinnon (voorheen vooral bekend als acteur in Deadwood en Sons of Anarchy) aan Forbes. ‘Het vraagt je om een tijdje stil te zijn. Om stil te zijn en het over je heen te laten komen. Het zal je niet overdonderen met snelle, overduidelijke verhaallijnen. Ik denk dat je ervoor in de juiste stemming moet zijn. Sommige mensen hebben daar een grote honger naar, anderen kunnen het niet hebben.’

Een goede samenvatting , want hoewel de kijkersschare niet bijzonder groot is, smullen de liefhebbers. Critici zijn praktisch unaniem lovend over Rectify; het ontbreekt alleen nog aan prijzen. Niet dat McKinnon zich daar erg druk om maakt: zijn geesteskind ontsproot ooit als een ‘simpele’ zesdelige serie, wat later het eerste seizoen werd. Inmiddels kan hij zich klaarmaken voor een vierde.

Waar het heen gaat? Of Daniel ooit rust vindt – of we überhaupt ooit te weten komen wat er gebeurd is met Hanna? McKinnon wacht het ook maar af. ‘Verhalen vertellen is onderdeel geworden van de menselijke ervaring,’ vertelde hij op website The A.V . Club. ‘Ik denk omdat we altijd proberen een wereld te begrijpen die niet altijd te begrijpen is. Verhalenvertellers kunnen dat doen voor ons – maar er is ook het idee dat, net als in het echte leven, dingen niet altijd helemaal duidelijk worden. En misschien is dat wel waar we uitkomen met dit verhaal. Ik weet het nog niet.’