Vol verwachting klopt ons hart. Leuk dat de Sint er is, maar met de komst van Bill Murray zijn de feestdagen pas echt een feit. Vanaf vandaag op Netflix: A Very Murray Christmas.

Bill Murray is ongrijpbaar. Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in het werk van filmcriticus Anthony Lane en die wist het gelukkig al eens mooi te omschrijven: 'Bill Murray is op aarde gezet om, in al zijn gekreukelde manie, enige pretenties die de mensheid heeft over de betekenis van het leven onderuit te halen. Wij staan op onze principes terwijl Bill Murray onze schoenveters aan elkaar bindt.'

Bill Murray is onbereikbaar. Beroemd en berucht is hij om het telefoonnummer dat hij erop nahoudt in plaats van een manager. Filmproducenten en -regisseurs, allemaal moeten ze via hetzelfde voicemailapparaat. Status, cv, geld: voor Bill maakt het allemaal niet uit. Wie hem weet te overtuigen, krijgt een belletje terug. Soms moet je er nog een brief achteraan sturen ook, zoals regisseur Ted Melfi dat deed voor St. Vincent. Dat vond Bill wel leuk, dus hij deed het.

Jammer genoeg moet A Very Murray Christmas het doen zonder deze klassieker: 'Kung Fu Christmas'.

Bill Murray kun je zomaar tegenkomen. Er is een hele website gewijd aan zijn ogenschijnlijk ongeloofwaardige ontmoetingen met fans. Hij kan zomaar een awardshow laten schieten om bij een studentenfeestje aan te schuiven . Er zijn trouwalbums waar Bill Murray plots in de achtergrond verschijnt. Je kunt hem in het wild tegenkomen in een karaokebar, of – zoals een hardnekkige mythe gaat – hij kan ineens achter je opduiken op straat, met zijn handen voor je ogen en een goed geplaatste: 'Guess who?' Om bij herkenning te zeggen: ' No one will ever believe you.'

Bill Murray kan zelfs een kerstspecial met bijzonder weinig om het lijf, echt speciaal maken. A Very Murray Christmas is niet zo spectaculair als de trailer doet geloven, maar levert desalniettemin een glimlach op. Het is een aaneenschakeling van kerstmisklassiekers, voornamelijk gezongen door Bill, maar ondersteund door onder anderen Jenny Lewis, de band Phoenix en Miley Cyrus . Sofia Coppola (die al eens met Bill werkte aan Lost in Translation) regisseert . Het is een precies getimed uurtje geworden (niet te kort, niet te lang), een perfect voorgerecht voor al het decembergeweld.

Goed, ik weet het inmiddels zeker. Bill Murray is niet zomaar Bill Murray. Hij is de Kerstman, Paashaas en misschien zelfs wel de Sint in één. Bill Murray bestaat en dat is het beste cadeau dat je elk jaar weer kunt krijgen.