De stad Albuquerque (New Mexico) is als decor zeer aanwezig in Breaking Bad. Een tocht langs enkele opnamelocaties.

De (wit)wasstraat

Octopus Car Wash (‘Many hands to serve you’) is een autowasserijketen met twintig vestigingen in zeven staten, de meeste in New Mexico. Het filiaal aan 9516 Snow Heights Circle N.E. ziet eruit als een gigantische schuur. In Breaking Bad is het de autowasserij waar Walter White aanvankelijk een vernederend bijbaantje heeft om zijn leraarsalaris wat aan te vullen. Wanneer steeds grotere drugsinkomsten een probleem worden, ontstaat het plan om de wasserij te kopen en behalve auto’s ook het drugsgeld wit te wassen. Octopus location manager Tim Lomar kijkt trots terug op de opnamen: ‘Ik mocht figurant zijn, en mijn auto ook , haha. In een van de afleveringen wordt mijn auto gewassen. Toen seizoen vier klaar was, hebben de producers een groot feest gegeven voor iedereen die had meegedaan, meer dan 500 mensen. Het was onvergetelijk, want ik heb toen Bryan Cranston en alle andere sterren ontmoet.’

Albuquerque, omgeven door woestijn en gebergte en doorsneden door de Rio Grande, is met ruim een half miljoen inwoners de grootste stad van New Mexico. De stad en haar omgeving zijn als decor zeer aanwezig in Breaking Bad. De oostelijke horizon wordt gedomineerd door de Sandia Mountains, ten zuiden ligt de Chihuahuawoestijn. Er is een zakendistrict met wat wolkenkrabbers, een ‘old town’ met te veel souvenirwinkeltjes, en verder veel laagbouw en weinig sfeer. Het is een warme, uitgestrekte, vriendelijke, ietwat slaperig aandoende stad. Maar dat die schijn bedriegt, maakt Breaking Bad wel duidelijk.

De (wit)wasstraat

Octopus Car Wash (‘Many hands to serve you’) is een autowasserijketen met twintig vestigingen in zeven staten, de meeste in New Mexico. Het filiaal aan 9516 Snow Heights Circle N.E. ziet eruit als een gigantische schuur. In Breaking Bad is het de autowasserij waar Walter White aanvankelijk een vernederend bijbaantje heeft om zijn leraarsalaris wat aan te vullen. Wanneer steeds grotere drugsinkomsten een probleem worden, ontstaat het plan om de wasserij te kopen en behalve auto’s ook het drugsgeld wit te wassen. Octopus location manager Tim Lomar kijkt trots terug op de opnamen: ‘Ik mocht figurant zijn, en mijn auto ook, haha. In een van de afleveringen wordt mijn auto gewassen. Toen seizoen vier klaar was, hebben de producers een groot feest gegeven voor iedereen die had meegedaan, meer dan 500 mensen. Het was onvergetelijk, want ik heb toen Bryan Cranston en alle andere sterren ontmoet.’

Walters huis

In een nondescripte woonwijk staat aan 3828 Piermont Drive N.E. het huis van Walter en Skyler White. De buurt is gewend aan de dagelijkse fototoeristen. ‘Als de serie straks is afgelopen, houdt het vanzelf snel op,’ zegt een buurtbewoonster.

DEA HQ

Het Simms Building aan 400 Gold Avenue S.W. was in 1954 de eerste echte wolkenkrabber in Albuquerque. In Breaking Bad fungeert het als gebouw van de narcoticapolitie DEA (Drug Enforcement Administration) waar rechercheur – en zwager van Walt – Hank Schrader kantoor houdt.

Het huis van Hank en Marie

DEA-rechercheur Hank Schrader en zijn vrouw Marie (de zus van Skyler White) wonen niet gek aan 4901 Cumbre del Sur Court in een adobe style-huis, zoals je er in New Mexico talloze ziet. Adobe is een mengsel van klei en stro of mest. Gedroogd in de zon levert het een zeer duurzaam bouwmateriaal op.

Los Pollos Hermanos

De meeste Breaking Bad-locaties in Albuquerque liggen betrekkelijk dicht bij elkaar. Een uitzondering is fastfoodrestaurant Twisters, gelegen in het zuiden van de stad en aan gene zijde van de Rio Grande, op 4257 Isleta Blvd S.W. Twisters is een keten met vijftien filialen in New Mexico die vooral hamburgers en burrito’s serveert. Maar in Breaking Bad staat er kip op het menu , want dan heet het Los Pollos Hermanos (de gebroeders kip). Het restaurant wordt in de serie gerund door drugsbaron Gus Fring en is de locatie van meerdere ontmoetingen tussen Fring en Walter White. District manager Jose Riviera: ‘ Gemiddeld komen hier per dag zo’n twintig mensen kijken of dit echt Los Pollos Hermanos is. Ja, ook vandaag. In het gastenboek staan bezoekers van overal, van Scandinavië tot Korea, van Nederland tot Canada. Als aandenken aan de opnamen hebben we het Pollos-logo binnen op de wand laten staan.’ Niet zonder trots toont hij op zijn telefoon een zelfgemaakt filmpje van een Breaking Bad-scène in het restaurant. ‘Er is hier maar een dag of drie gefilmd, toch komt de crew nog steeds elke zondag bij ons lunchen.’

Het kantoor van Saul

‘Better call Saul!’ De louche advocaat Saul Goodman, die Walter, Skyler, Jesse en andere boeven met kwestieuze raad terzijde staat, houdt kantoor in een mini mall, zo’n nikserige winkelhoek waar Amerikaanse steden vol van staan. In dit geval de zuidoosthoek van het winkelcentrumpje op de kruising van Eubank en Montgomery Blvd N.E.

Pinkmans huis

Aan 323-325 Terrace Street S.E. staat de tweeonder-een-kap waar Jesse Pinkman in seizoen twee meer dan vriendschappelijke betrekkingen onderhield met buurvrouw Jane Margolis, herstellend heroïneverslaafde. In haar uur van nood liet Walter White haar daar jammerlijk over aan haar lot.

Lavanderia Brillant

N.E., begonnen als familiestomerij en uitgegroeid uit tot een immens verhuurbedrijf voor de industrie, voorziet dagelijks honderden restaurants, casino’s en hotels van linnengoed. In Breaking Bad is het Gus Frings Lavanderia Brillante, dekmantel voor een ondergronds superlaboratorium voor het bereiden van crystal meth. Operations manager JR Norris vindt het jammer dat Delta’s rol in de serie is uitgespeeld: ‘We hadden graag langer meegedaan, ook al was het best ingewikkeld. We moesten zes à acht keer een dag dicht, en dat scheelt per keer gauw 5000 dollar inkomsten. Nee, dat werd niet echt gedekt door de vergoeding die we kregen. Maar voor de medewerkers was het ontzettend leuk, omdat de meesten als figuranten mochten meedoen. De producers wilden vooral latinopersoneel laten zien, en dat hebben wij.

Ik heb ook wel eens gevloekt, hoor. Toen ze wegens ziekte van een hoofdrolspeler een opnamedag verplaatsten, kon ik op stel en sprong vijftig werknemers opnieuw gaan in- en uitplannen. Dan baal je wel even.’ We zijn van harte welkom om door het bedrijf te lopen en er foto’s te maken. Het verzoek om een kijkje in het ondergronds laboratorium wordt glimlachend van de hand gewezen.