Girls en Looking – de jong-en-in-de-stad-dramadies van HBO – starten zondag aan een nieuw seizoen. Soms is het net alsof je in de spiegel in kijkt.

Twintiger zijn, op jezelf en in de grote stad, dat is allereerst een hoop vieze borden en glazen. Dat is thuisbezorgd.nl en op dinsdagavond uit, dat is ontbijten met chips en een fles cola (de glazen zijn op).

Twintig is twijfelen aan jezelf. Niet meer zoals een puber, maar nog erger, want: wie ben ik nu ‘echt’? Het is ‘op zoek gaan naar jezelf’, met als favoriete zoekplek ergens in ver Azië. Het is ‘leven alsof er geen morgen is’. Ugh.

Het leven is Facebook, Snapchat, Instagram en Tinder. Je leven is een status update , je spiegel de vijftigste poging tot een mooie selfie. Het is gevraagd en ongevraagd naaktfoto’s.

Het is de eerste date, tien keer. Leuk, ongemakkelijk, soms bizar. Het is dansen, zoenen, seks. Slechte seks, goede seks , maar vooral seks die nergens goed voor is, en altijd minder dan je zou willen . Gek genoeg ook altijd minder dan de mensen om je heen. Hm.

Saturday Night Live had ook zo z’n ideeën over Girls.

Twintig is niet meer twintig onzekerheden (zoals toen je veertien was), maar de vijf die overbleven en die je inmiddels heel goed kent. (Hetzelfde geldt trouwens voor je vrienden, die je nu soms langer kent dan de helft van je leven.)

Het is geen bedtijd hebben, maar je hoeft ook niet meer tot vijf uur op te blijven. Been there, done that. Wil je nog doorfeesten? Lekker doen, aan mijn kater geen polonaise.

Het is minder kunnen drinken dan vroeger, maar nog altijd meer dan wat je later aankunt. Het is bang zijn om oud te worden, terwijl je relatief gezien pas net uit de luiers bent. ‘O God, ik word 22. Dan ben je bijna 25. En als je bijna 25 bent, nou dan ben je bijna dertig en dan ben je dus dood.’

Twintiger zijn is je al afvragen of je wel de goede keuze(s) hebt gemaakt. Kan ik dit de rest van mijn leven doen? Wat als mensen ontdekken dat ik er eigenlijk niks van kan? Het is je ouders kwalijk nemen dat ze je een goede jeugd hebben gegeven.

Jong-maar-niet-meer-jong-jong- snap-je is de eerste trouwkaarten van vrienden in de bus krijgen (of via Facebook). Het is ‘ze is zwanger’ en ‘kijk, ons eerste kindje’, met dertig slecht genomen foto’s vanuit alle hoeken.

Twintiger zijn is op een doordeweekse dag gewoon van je bed naar je bank kunnen kruipen om Girls en Looking te marathonnen zonder enig besef van tijd of het feit dat je je pyjama echt eens moet wassen.

Twintiger zijn is, kortom, best eenvoudig.

Leestip: Don't call HBO's Looking 'the gay Girls' (The Week)