Seriecolumnist Nick Boers, alias De Comakijker, bezoekt deze zomer de locaties van diverse legendarische tv-series aan de Amerikaanse oostkust. In de eerste aflevering: een tour langs de hotspots uit de sitcom Seinfeld, gepresenteerd door 'de echte Kramer'.

Nick Boers met Kenny Kramer (foto: Leigh Watson)

'Do you also love Seinfeld?' De Australische Leigh kan haar enthousiasme amper de baas. Samen met nog ruim dertig andere Seinfeld-superfans staat ze voor het Producers Club Theater in New York te wachten op de start van Kramer's Reality Tour: een ' drie uur durende, multimedia-bustour langs de beroemde plekken uit 's werelds populairste sitcom'. Uw tourguide: de oude buurman van medebedenker Larry David , Kenny 'De Echte' Kramer. 'It's going to be awesome,' weet Leigh zeker.

'Weet je nog die keer dat George wraak wilde nemen op die vriendin van Elaine ?' Terwijl we de theaterzaal in lopen klinken overal Seinfeldtrivia en -citaten . 'Ik kan er eindeloos naar blijven kijken,' vertelt een vrouw. 'Als ik langs een aflevering zap op televisie stop ik meteen. Dan moet ik hem afkijken.' Ze kan de zin net uitspreken voordat een man inbreekt met een 'Not that there's anything wrong with that!' Gelach alom. Dan maant aspirantacteur en sidekick Brian Richardson de groep tot stilte. Hij hoeft het publiek (jong, oud, van over de hele wereld, overwegend blanke middenklasse) eigenlijk niet op te zwepen, maar vervult zijn rol met verve. Dan verschijnt de gastheer ten tonele.

'Het is mijn doel jullie vandaag meer plezier dan ooit te laten beleven. Het enige probleem is: als het me lukt, dan hebben jullie na vandaag ook niks meer om voor te leven.' Kenny Kramer, 'de echte' dus, (langs grijs haar, petje, Hawaiishirt, bierbuikje) windt er geen doekjes om, al spat de levensvreugde er bij de pensioengerechtigde komediant niet onmiddelijk vanaf. In tegenstelling tot de zaal moet hij wel even opwarmen.

Al snel wordt ook duidelijk waarom. Hoewel de geboren sjacheraar het vrij goed verbergt, heeft hij hetzelfde riedeltje met feitjes, weetjes en grapjes inmiddels al honderden, misschien duizenden keren afgestoken. Het enige wat in de loop der jaren is veranderd, is dat hij nu een dvd-speler gebruikt voor zijn clipjes, in plaats van een videorecorder. 

Kenny Kramer begon zijn Seinfeldtour in 1996; sindsdien heeft hij elke zaterdag en zondag opnieuw moeten vertellen hoe zijn buurman hem gebruikte als inspiratiebron voor 's werelds beroemdste klaploper. Het zijn dan ook juist die momenten, waarbij los van de weetjes feit en fictie in elkaar overlopen, die het leukste blijken. Aan het einde van zijn presentatie gaat Kenny Kramer schaamteloos over in een verkooppraatje. Hij heeft 27 verschillende shirts, boeken, bumperstickers, petten, zelfs een tapijt - allemaal te koop in zijn eigen kleine 'Kramart'. Leigh geeft er tweehonderd dollar uit.

Ook daarna in de bus blijft de koopman Kramer alert. Bij het absolute hoogtepunt van de tour - een bezoek aan The Original Soupman soepkeuken, waar The Soup Nazi op gebaseerd is - manouvreert hij iedereen zo dat het bedrijfslogo ook in beeld is. Als ik met hem op de foto ga, vertelt hij en passant dat hij vroeger een jaar in Amsterdam heeft gewoond, vlakbij Paradiso. ' Do you know Herman Brood?' Kramer en de rockster waren - je raadt het bijna al - buren aan de Weteringschans. 'Great guy, good musician.' Samen feesten deden ze niet, vertelt hij lachend. 'I didn't do speed.'

Als iemand Kramer vraagt wat nou eigenlijk zijn baan is, blijft hij het antwoord schuldig. Hij vertelt dat hij een vijftien jaar jongere vriendin heeft, een Zuid-Amerikaanse muzikante met wie hij tussen de tours door de wereld rondreist. En ratelt dan weer vrolijk Seinfeldfeitjes op, en wijst alle hotspots aan. Dat de meeste plekken in de laatste twintig jaar gesloopt of verhuisd zijn, lijkt niemand te deren. Waar nodig valt Kramer terug op oud beeldmateriaal, dat hij toentertijd zelf geschoten heeft. Hoe hij oud-burgemeester Rudy Guliani zover kreeg zijn tour op camera aan te prijzen? Ach, hij belde hem gewoon op.

'Ik doet dit nu negentien jaar - the longest thing I've ever done - en ik blijf het doen zolang mensen blijven komen,' besluit hij de tour onder luid applaus. Weer een bus vol tevreden fans. Naar alle waarschijnlijkheid blijft dat nog wel even zo, getuige ook de grote Seinfeld-advertenties door de stad heen ( streamingsdienst Hulu heeft net alle afleveringen online gegooid). De tour voor volgende week is al praktisch uitverkocht.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, krijgt iedereen na afloop een flyer van de tour mee (met handtekening als ze dat willen). En weet je, trouwens, neem er anders nog een paar mee. Voor vrienden, familie of de buurman. Vertel er gelijk bij wat voor een geweldige tijd je had, met Kramer's Reality Tour! Bij dezen, Kenny.

P.S. De soep was heerlijk.