Natuurlijk, voordat Better Call Saul dit weekend aftrapt kun je heel Breaking Bad opnieuw bekijken. Dat, of je bekijkt de absurde sketchserie Mr. Show with Bob and David.

Lang voordat hij in de huid kroop van louche advocaat Saul Goodman, stond acteur Bob Odenkirk vooral bekend als komediant. Tijdens zijn studie al maakte hij, diep in de nacht, een radiohumorshow en niet veel later ging hij zelf het podium op als improv-grappenmaker. Eind jaren tachtig raakte hij zelfs betrokken als schrijver bij het beroemde Saturday Night Live. Achter de schermen bij The Ben Stiller Show, in 1992, leerde Odenkirk David Cross kennen. Dat was liefde op het eerste gezicht.

Samen maakten Odenkirk en Cross in 1995 de sketchserie Mr. Show voor HBO. Terwijl Jerry Seinfeld grapte over tandpastadopjes en vliegtuigvoer, hulden Odenkirk en Cross zich in het absurde. Jezus, drugs, de Klu Klux Klan, tienerzelfmoord, noem het maar op: geen onderwerp te gek, niets te raar om niet uit te proberen. Het werd een show vol in elkaar overlopende sketches – soms slim, soms niet, vaak grappig. Monty Python door de ogen van twee Amerikanen in de jaren negentig, als je een vergelijking moet maken. Komieken die inmiddels beroemd zijn, zoals Sarah Silverman en Jack Black, maakten op verschillende momenten deel uit van de cast.

Maar… zoals dat zo vaak gaat: er keek geen hond naar. Er werd door zender HBO wat aangekloot met de uitzendtijden en uiteindelijk stierf Mr. Show na vier seizoenen een stille dood. En hoewel David Cross (die later ook met Arrested Development het kijkcijferdeksel op zijn neus kreeg) in interviews altijd verkondigt er overheen te zijn, blijkt uit zijn soms uitvoerige, licht verbitterde antwoorden, dat dat nog altijd niet het geval is.

De waardering die de twee niet van de bazen kregen, kregen en krijgen ze nog wel van de fans. En hun aantal neemt toe. Waren zij eind jaren negentig nog in de weer met VHS-banden, nu is dankzij het internet natuurlijk alles terug te zien. Dat heeft Mr. Show een aardige cultstatus opgeleverd en Odenkirk en Cross hebben daar op hun eigen manier van geprofiteerd. Ze brachten twee jaar geleden een boek uit met ongebruikte scripts en verwijderde scènes onder de titel Hollywood Said No! en gingen zelfs op een korte theatertoer. Dit jaar (twintigjarig jubileum!) staat er van het duo een nieuwe vierdelige sketchserie in de steigers : een Mr. Show-reünie die geen Mr. Show-reünie zal zijn. Typisch.

Leestip : How I Made It in Comedy: Bob Odenkirk (Chicago Reader)